6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

01.03.2024 / 13:40 Techno & Nauka - Pravna borba

Elon Musk tuži OpenAI i njegovog izvršnog direktora Sama Altmana

Elon Musk tuži OpenAI i njegovog izvršnog direktora Sama Altmana
Foto: X

Elon Musk tvrdi da se kompanija koja stoji iza ChatGPT udaljila od svoje originalne neprofitne misije sarađujući s Microsoftom za 13 milijardi dolara i zadržavajući kod svojih najnovijih generativnih AI proizvoda u tajnosti.

Musk, koji je suosnivač OpenAI-a 2015. godine, od tada je napustio kompaniju i osnovao vlastitu AI kompaniju, xAI. Njegova tužba, podnesena u četvrtak pred kalifornijskim sudom, tvrdi da je kompanija i njezino partnerstvo s Microsoftom prekršilo osnivački statut OpenAI-a, predstavljajući kršenje ugovora. Musk traži suđenje pred porotom i traži od kompanije, Altmana i suosnivača Grega Brockmana da vrate dobit koju su ostvarili od poslovanja, prenosi Biznis.ba.

OpenAI je osnovan kao kontrola nad onim što su osnivači smatrali ozbiljnom prijetnjom koju umjetna generativna inteligencija ili AGI, predstavlja čovječanstvu. Firma je stvorila nadzorni odbor koji bi pregledavao svaki proizvod koji firma stvori, a kod njenih proizvoda bio je javno dostupan.

Međutim, Altman, Brockman i glavni naučnik Ilya Sutskever 2019. godine osnovali su OpenAI LP, profitnu entitetu unutar veće strukture kompanije. Ta profitna firma je OpenAI odvela od bezvrijednosti do procijenjene vrijednosti od 90 milijardi dolara u samo nekoliko godina - i Altman se uglavnom pripisuje kao glavni um iza tog plana i ključ uspjeha tvrtke.

Tužba također spominje krizu visokog profila prošle godine koja je dovela do privremenog izbacivanja Altmanna iz tvrtke, navodno zbog zabrinutosti nekoliko članova odbora o rizicima umjetne inteligencije. Nakon dana neizvjesnosti i intervencije Microsofta, Altman je vraćen na svoje mjesto, u što su analitičari industrije nazvali pobjedom onih koji traže komercijalizaciju AI tehnologije.

Tužba u četvrtak ponavlja tu tvrdnju.

"Javnost još uvijek nije upućena u tačno što je 'deliberativni pregled odbora' otkrio što je rezultiralo početnim otpuštanjem g. Altmanna.", navodi tužba. "Međutim, jedno je jasno g. Musku i široj javnosti: OpenAI je napustio svoju 'neopozivu' neprofitnu misiju u potrazi za profitom."

Iako Microsoft - koji je uložio milijarde dolara u OpenAI i koji ima blisko partnerstvo sa startup-om nije imenovan kao tuženik u Muskovoj tužbi, tehnološki div se pojavljuje 68 puta u tužbi.

Veći dio tužbe osporava očit utjecaj Microsofta na OpenAI i ekonomski položaj Microsofta. Musk je ranije prijetio tužbom protiv Microsofta i optuživao ga za krađu sadržaja iz njegove društvene medijske tvrtke X kako bi obučavao Microsoftove AI alate.

"OpenAI, Inc. pretvorena je u zatvoreni de facto podružnica najveće tehnološke firme na svijetu: Microsoft", navodi se u tužbi u četvrtak. "Pod svojom novom upravom, ona ne samo da razvija, već stvarno usavršava AGI kako bi maksimizirala profit za Microsoft."

Musk, izvršni direktor Tesla i SpaceX, napustio je OpenAI 2018. godine. Nastavio je upozoravati na opasnosti umjetne inteligencije. U tužbi je prikazao trenutne vođe OpenAI-a kao pohlepne.

"Gdje neki, poput g. Muska, vide egzistencijalnu prijetnju u AGI-u, drugi vide AGI kao izvor profita i moći.", stoji u tužbi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo