19°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

01.03.2024 / 14:10 Ekonomija - Masko grupacija

Projekat vrijedan 70 miliona eura: Saudijci grade solarnu elektranu u Bijeljini

Projekat vrijedan 70 miliona eura: Saudijci grade solarnu elektranu u Bijeljini
Foot: RTRS
Predsjednik Vlade RS Radovan Višković potpisao je danas u Banjaluci memorandum sa Masko grupacijom iz Saudijske Arabije za projekat solarne elektrane u Bijeljini.

"Ovo je jedan od početnih koraka saradnje RS i ove grupacije. Da krenemo u značajno veće projekte vezano za putnu infrastrukturu i neke projekte kao što je korištenje vodonika kao pogonskog sredstva za rad teške mehanizacije", rekao je Višković.

Višković je naveo da Masko grupacija u Saudijskoj Arabiji već realizuje veliko postrojenje za izdvajanje vodonika iz nafte i vode i da je izabrala RS kao destinaciju za ulaganje zbog povoljnog poslovnog ambijenta.

"Razgovarali smo sa našim prijateljima i ponudili se da RS u nekom budućem periodu bude destinacija za snabdijevanje evropskog tržišta sa vodonikom iz Saudijske Arabije", rekao je Višković i dodao da je vodonik gorivo budućnosti.

On je rekao da je sa predstavnicima ove grupacije razgovarao i o projektima koji se odnose na koridor 5C i obilaznicu oko Banjaluke, te o temi rekonstrukcije nisko-naponske mreže u RS-u u vezi sa distributivnim preduzećima.

Ovlašteni predstavnik Masko grupacije Rade Đorđević rekao je da očekuje da bi elektrana, vrijednosti oko 70 miliona evra, mogla biti izgrađena i na mreži za oko tri godine.

Đorđević je istakao da je RS apsolutno otvorena za strana ulaganja i da je poreska politika, ali i kompletna zakonska regulativa, izuzetno povoljna za investitore.

Solarna elektrana od 60 megavata u Bijeljini biće izgrađena na zemljištu koje je vlasništvo MUP-a RS-a..

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo