13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

01.03.2024 / 14:20 Regija - Beograd

Ponovo privedeni predstavnici Vojnog sindikata Srbije

Ponovo privedeni predstavnici Vojnog sindikata Srbije
Foto: Twitter

Predstavnici Vojnog sindikata Srbije, predsjednik Novica Antić i generalni sekretar Predrag Jevtić, privedeni su 1. marta u novosadski zatvor, rekao je za agenciju Beta advokat tog sindikata Siniša Lunić.

Antić, Jevtić, kao i potpredsjednik Vojnog sindikata Srbije Duško Tolmač, uhapšeni su 27. februara, nakon što je policija izvršila pretrese u njihovim privatnim stanovima i kućama.

Oni su potom, 29. februara, pušteni da se brane sa slobode.

Slučaj se odvija pred Tužilaštvom u Novom Sadu.

Lunić je rekao agenciji Beta da im se stavlja na teret krivično delo pronevjere, te podsjetio da je "sudija za prethodni postupak odbio prijedlog Tužilaštva za stavljanje u pritvor ovih osoba".

"Međutim, veće Višeg suda u Novom Sadu je očigledno preinačilo tu odluku i danas su oni uhapšeni", rekao je Lunić.

On je naveo da zna "samo faktičke podatke", kao i da odbrana nije imala uvid u to rješenje sudskog Veća.

Kako je objasnio za Betu, Jevtić je uhapšen u Somboru, a Antić na putu između Kragujevca i Beograda.

Vojni sindikat Srbije je 8. februara u Beogradu predao zahtjev za hitan sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zbog, kako tvrde, nagomilavanja problema profesionalnih vojnika i "krize" u odnosima sa menadžmentom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Antić je tada rekao novinarima da pritisci na taj sindikat dolaze od Vojnobezbednosne agencije, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije.

Naveo je da pritisci na Vojni sindikat Srbije traju od 2018. godine, od kada traže kolektivni ugovor za zaposlene u vojsci, a da je u posljednjim sedmicama Vojnobezbednosna agencija (VBA) intenzivno radila na "sprečavanju djelovanja" ovog sindikata.

Ministar odbrane i predsjednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je sredinom februara da su sindikati u vojsci i policiji "neviđena glupost i da ih treba ukinuti".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo