19°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

15.03.2024 / 19:15 Regija - Hrvatska

Ustavni sud: Reagovat ćemo na kandidaturu Milanovića

Ustavni sud: Reagovat ćemo na kandidaturu Milanovića
Foto: Pixsell
Predsjednik RH Zoran Milanović objavio je na Facebooku da će ostavku na mjesto predsjednika Hrvatske, dati nakon parlamentarnih izbora, na kojima će se takmičiti kao nestranački kandidat na listi SDP-a te da je uvjeren u pobjedu.

"Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati, odlučio sam kandidirati se kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. aprila ove godine.

Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz podršku nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obavezama i dužnostima", napisao je Milanović.

Ustavni sud će reagovati.

"Izjasnit cemo se u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu", kaže za N1 predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Sanja Barić, profesorica ustavnog prava za Index.hr kazala je da je današnji potez Milanovića nečuven, katastrofalan i da Ustavni sud na to mora hitno reagovati.

“Ustav RH i zakoni ne spominju izrijekom ovu situaciju naprosto zato što je ona toliko jasna i toliko očita. Proizlazi iz položaja predsjednika RH i cjelokupnog korpusa ustavnopravnih načela o diobi vlasti i u ovoj konkretnoj situaciju se predsjednik države ne može kandidirati prije nego što da ostavku i to je strašno.

Tek onda nam se otvaraju dodatna pitanja, između ostalog i tko njega zamjenjuje. Tu si moramo pomoći sa sljedećom situacijom. Zamislite da mu se nešto dogodi, ne daj Bože, sa smrtnim posljedicama. Ko bi ga onda zamijenio?” kaže Barić.

Na upit bi li to onda bio predsjednik sabora Gordan Jandroković, Barić odgovara:

“Kako će se onda Jandroković ponašati? Gubi li on time pasivno biračko pravo? Je li se onda on ne smije kandidirati ako Milanović da ostavku? Jedno pitanje je strašnije od drugog. A najgore je ovo sad što je rekao da će ići na izbore pa će dati ostavku kada pobijedi. Sagledajmo ustavno pravnu logiku.

A što ako ne pobijedi na izborima? Onda neće dati ostavku? Kao drugo, ako na izborima dobije određeni broj glasova, kako ćemo znati ko je pobijedio - jer se pobjeda na izborima definira konstituiranjem sabora, formiranjem vlade? Do kada on misli u svemu tome sudjelovati s pozicije i predsjednika i kandidata na izborima?

To je toliko nečuveno da uopće nemam potrebu birati riječi. Ovo je ustavno pravno katastrofalno ponašanje. Potpuno nedopustivo. On je danas, ako najavljuje kandidaturu, trebao dati ostavku, a s obzirom na to da nije i ako promijeni mišljenje, Ustavni sud mora reagovati danas, najkasnije sutra, jer ovo je ustavno pravno potpuno nečuveno”, kazala je Sanja Barić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo