9°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

27.03.2024 / 10:01 Regija - Bor

Srbija na nogama zbog nestale djevojčice Danke (2): Šta se do sada zna?

Srbija na nogama zbog nestale djevojčice Danke (2): Šta se do sada zna?
Foto: Kurir.rs
Dvogodišnja djevojčica Danka Ilić nestala je u utorak popodne u Banjskom polju kod Bora u Srbiji i od tada u ovoj zemlji traje velika potraga za njom.

Ono što se do sada zna je da je ona nestala jučer u 13:45 sati u trenutku kada je njena majka otišla da sipa vodu starijem djetetu.

"Okrenula sam se da dam vodu drugom djetetu i kada sam pogledala ponovo, nje tu nije bilo", ispričala je uplašena majka za Telegraf.

Vijest o njenom nestanku se brzo proširila društvenim mrežama, a osim vojske i policije u potragu za malom Dankom uključili su se i psi tragači, kao i građani Bora i okoline.

U Srbiji je prvi put aktiviran sistem Amber alert pod nazivom "Pronađi me", a informacije o djevojčici Danki biće poslate SMS-om svim građanima Srbije kako bi pomogli i alarmirali policiju u slučaju da imaju informacije u vezi sa nestalom dvogodišnjom djevojčicom.

Otac male Danke Ilić oglasio se na društvenoj mreži Facebook i poslao potresnu poruku.

"Zlato tatino, naći će te tata. Svijete moj mali", napisao je on.

Prva komšinica porodice Ilić rekla je da nažalost nije vidjela djevojčicu i ne zna šta se desilo sa njom, iako su kuća do kuće.

"Oko podneva su došli policajci da nas ispitaju da li smo vidjeli dvogodišnju djevojčicu. Mi smo sadili jagode i u tom trenutku ih vidjeli da idu prema nama. Pitali su nas da li išta znamo o nestanku, ali ništa nismo vidjeli, a tu smo. Mi smo prve komšije. Oni ne žive ovdje, nego dolaze povremeno. Njihov djed dolazi povremeno. Majku ne znam lično, ni djecu. Kada smo saznali da je dijete nestalo, odmah se pokrenula akcija. Majka je plakala cijeli dan", navela je ona.

Potragu za djevojčicom otežava jako loše i hladno vrijeme praćeno jakom kišom koja pada na području Bora.

Mještani pojašnjavaju da se i u okolini kuće nalaze rupe, koje se takođe provjeravaju. U blizini se nalaze i potoci, te postoji bojazan da je djevojčica možda upala u nabujalu vodu.

Na prilazu Banjskom Polju postavljeni su kontrolni punktovi na kojima policija pregleda vozila, javlja reporter Tanjuga.

Svi napušteni objekti u tom mjestu su pregledani, a također se ispituju sve "bezbjednosno interesantne osobe", koji su ranije imali probleme sa zakonom.

Djevojčica je na sebi u trenutku nestanka imala maslinasto zelenu jaknicu i ljubičaste pantalone. Kosa joj je vezana u repić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo