11°C
Mostar 15°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

27.03.2024 / 10:50 Regija - Strasbourg

Danas rasprava u Vijeću Evrope o Kosovu

Danas rasprava u Vijeću Evrope o Kosovu
Foto: FENA

Izvjestiteljica Vijeća Evrope (VE) za Kosovo Dora Bakoyannis predstavit će u srijedu izvještaj na osnovu kojeg bi Kosovo trebalo dobiti pozitivan odgovor na kandidaturu u VE nakon što je ispunio ključni kriterij za vraćanje zemljišta pravoslavnom manastiru Visoki Dečani.

Tokom sjednice Odbora za politiku i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope danas će se raspravljati o zahtjevu Kosova za prijem u Vijeće Evrope, odnosno izvještaju Dore Bakoyannis za što su potrebne dvije trećine glasova.

Njemački socijaldemokratski zastupnik Frank Schwabe kazao je kako Kosovo ispunjava uslove za članstvo ali s odlukom dolazi i niz obaveza koje mora ispuniti i prihvatiti.

"Kosovo je značajno napredovalo u pogledu demokratije i ljudskih prava i vladavine prava čak i više od nekih drugih država koje su sada članice Vijeća Evrope. U tom smislu, rekao bih da Kosovo u osnovi ispunjava te uslove", kazao je Schwabe za DW.

Srbijanski potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu Miloš Vučević rekao je u srijedu da se zahtjevom za prijem Kosova u Vijeće Evrope ruše sva pravila i uslovi koji bi do sada trebali biti ispunjeni kako bi neka zemlja postala članica Vijeća Evrope.

"Sjednica odbora je prvi korak, a vjerovatno će u maju Odbor ministara donijeti konačnu odluku o prijemu Kosova u Evropsku zajednicu", rekao je Vučević te dodao da je Priština trebala ispuniti tri uslova prije razmatranja mogućnosti prijema u VE.

"To su vraćanje imovine manastiru Dečani, formiranje Zajednice srpskih općina i zaustavljanje eksproprijacije na sjeveru Kosova. Oni su ispunili samo jedan od ova tri zahtjeva i to nakon osam godina od odluke Ustavnog suda Kosova, a to je vraćanje imovine manastiru Dečani. I odjednom je i to dovoljno”, kazao je Vučević u intervjuu za Radioteleviziju Srbije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je rekao da su pred Srbijom teški dani i dodao da će u idućim danima upoznati građane Srbije s izazovima koji ih očekuju.

“U ovom trenutku nije lako reći kakve smo vijesti dobili u zadnjih 48 sati. Direktno ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske (Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini)”, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u Vijeću Evrope u maju 2022. godine a u aprilu 2023. zahtjev je proslijeđen glavnom sekretaru Vijeća Evrope na konsultacije. Nakon toga na prijedlog predsjednika, Parlamentarna skupština imenovala je pravnike koji će sastaviti izvještaj o Kosovu, a koje će poslužiti Parlamentarnoj skupštini u izradi mišljenja za Odbor ministara Vijeća Evrope.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo