8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

29.03.2024 / 08:44 Svijet - Nakon napada

Kremlj poručuje vlasniku Telegrama da bude pažljiviji

Kremlj poručuje vlasniku Telegrama da bude pažljiviji
Foto: Ilustracija

Kremlj je poručio vlasniku Telegrama Pavlu Durovu da bude pažljiviji pošto je ta aplikacija za razmjenu poruka navodno korištena u regrutovanju naoružanih ljudi koji su izveli napad u koncertnoj dvorani kod Moskve.

Durov je osnovao Telegram nakon odlaska iz Rusije 2014. nakon što je izgubio kontrolu nad svojom prethodnom kompanijom, društvenom mrežom VK. Rođen u Rusiji, ima dvojno državljanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata i Francuske, a živi u Dubaiju, gde je i sedište Telegrama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za ruski portal Life da nema planova da se blokira Telegram, koja ima značajnu ulogu u prenošenju vesti u Rusiji i širom sveta, ali da bi Durov trebalo da bude pažljiviji.

"Očekivali bismo veću pažnju od Pavela Durova, jer ovaj jedinstveni i fenomenalan resurs sa tehnološke tačke gledišta, koji je izrastao, zapravo, pred očima naše generacije, sve više postaje oruđe u rukama terorista – koristi se u terorističke svrhe", rekao je Peskov.

Ruska državna novinska agencija RIA navela je da su napadači regrutovani preko radikalnog kanala na Telegramu koji pripada grupi "Islamska država Horasan (ISIS-K)".

Forbes procjenjuje da Durov ima bogatstvo od 15,5 milijardi dolara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo