5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

02.04.2024 / 07:32 Regija - Srbija

Dvije osobe uhapšene zbog prijetnji novinarima u Novom Sadu

Dvije osobe uhapšene zbog prijetnji novinarima u Novom Sadu
Foto: RSE

Član Radne grupe za sigurnost novinara Veran Matić saopćio je 1. aprila da su dvije osobe uhapšene u Srbiji zbog prijetnji predsjednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić i novinaru i profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću.

Matić je saopćio da je 30. marta na graničnom prelazu Batrovci između Srbije i Hrvatske uhapšena osoba za kojom je bila raspisana potraga zbog prijetnji Ani Lalić.

Prilikom pretresa, pronađeni su dokazi da je ista osoba pretila i Dinku Gruhonjiću, dodao je Matić.

Tužilaštvo je predložilo pritvor, ali je sud taj prijedlog odbio i odredio mjeru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor, naveo je Matić.

Dodao je da je 28. marta u Novom Sadu privedena druga osoba zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke Ane Lalić.

Gruhonjić je na meti napada desničarskih grupa i predstavnika vlasti nakon što je na internetu objavljen montiran snimak u kome navodno veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića.

Grupa muškaraca je 26. marta blokirala Filozofski fakultet u Novom Sadu tražeći da se profesoru Gruhonjić uruči otkaz.

Blokada je obustavljena 31. marta zbog ispitnog roka, a Etički odbor fakulteta bi trebalo da 2. aprila razmatra zahtjeve ljudi koji su blokirali fakultet.

Profesori i studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu organizovali su skupove podrške Gruhonjiću, navodeći da se protiv njega vodi kampanja i da svakodnevno dobija prijetnje, uključujući i prijetnje smrću.

Na hiljade prijetnji posredstvom društvenih mreža, ali i na privatni telefon dobila je i Ana Lalić nakon što je 8. marta na tribini u Dubrovniku kritikovala nacionalizam u Vojvodini i namjeru o izgradnji pravoslavne crkve u blizini novosadske plaže.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo