10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

02.04.2024 / 13:25 Svijet - Al Shifa

WHO: Uništena je najveća bolnica u Gazi

WHO: Uništena je najveća bolnica u Gazi
Foto: X

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je danas da je uništenjem bolnice Al Shifa u Gazi "iščupano srce" zdravstvenog sistema ratom razorene palestinske enklave.

- Uništiti Al Shifu znači iščupati srce zdravstvenog sistema, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris.

- Bilo je to mjesto na koje ljudi odlaze po onu vrstu zaštite koju pruža stvarno dobar zdravstveni sistem, koju mi u svim našim društvima očekujemo ako nam je potrebna, istaknula je. Izraelske snage napustile su jučer bolnicu Al Shifu u gradu Gazi nakon dvosedmične operacije specijalnih snaga, i ostavivši pustoš uništenih zgrada.

Nedugo nakon povlačenja izraelske vojske, šef ekipe hitne pomoći na sjeveru grada rekao je da su u uništenom kompleksu bolnice Al Shife "mrtvi posvuda" i da "nitko nije bio pošteđen". Bolnica Al Shifa, najveća u Pojasu Gaze, u ruševinama je, "posve je uništena", rekao je za AFP Fares Afanah, šef ekipe hitne pomoći. "Masakri civila i djece moraju prestati. Nitko nije bio pošteđen", rekao je.

"Medicinske ekipe još prikupljaju tijela i ranjene oko i unutar bolničkog kompleksa", rekao je. "Ovo što se događa ovdje katastrofa je protiv čovječnosti i zdravstvenog sistema u Pojasu Gaze", rekao je.

Zgrade u kompleksu su "izgorjele i uništene", dodao je, kritizirajući "osvetu okupatorskih snaga". Pozvao je svijet da "zaustavi pokolj palestinskog naroda". Jedan čovjek pokazao je tijela razbacana posvuda po cesti. "Nema nijednog kreveta", rekao je, odbijajući reći kako se zove. "Bit ćemo pokopani ovdje i nećemo odavde otići."

Član hitne pomoći rekao je da je "iznenađen nevjerojatnom šutnjom međunarodne zajednice i arapskog svijeta". "Kada će se pomaknuti? Kada sav palestinski narod bude uništen?", upitao se.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo