21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

03.04.2024 / 09:08 Auto - Pravilno održavanje

Kako spasiti lim automobila nakon saharskog pijeska

Kako spasiti lim automobila nakon saharskog pijeska
Foto: Arhiv

Topli vjetar je prethodnih dana u Еvropu donio saharski pijesak obojivši nebo u žuto-smeđu nijansu a nakon što ga je kiša isprala dio se zadržao na automobilima ostavljajući mrlje.

To samo po sebi nije štetno, ali pijesak je potrebno što prije isprati jer eventualno može da ošteti zaštitni sloj laka, metlice brisača, ali i vjetrobransko staklo kada se brisači aktiviraju.

Dio pijeska dospije i u filter kabine (ako ga mijenjate barem jednom godišnje, ne brinite), ali svakako nešto od toga dospije i u motor, iako su količine male i nemjerljive zbog filtera.

U svakom slučaju pustinjski pijesak treba isprati sa što više vode prije nego što ga se uhvatite u koštac spužvom ili metlom i šamponom. U dobrim automatskim praonicama limarija će se ionako prvo dobro oprati vodenim mlazom pod pritiskom koji će s laka isprati najveći dio sitnog pijeska prije nego ga četke počnu trljati po laku i karoseriji.

U suprotnom, bolje je da to učinite sami, ali ne zaboravite da podignete i metlice brisača, jer se inače sitna zrnca pijeska iza gumenih metlica mogu trljati po vjetrobranskom staklu i ostaviti sitne, jedva vidljive tragove.

Ako sami birate programe pranja prilikom pranja (ručno ili automatsko pranje) koristite i aktivnu pjenu. I naravno puno vode – prije i poslije.

Ako ste dovoljno pažljivi, onda saharski pijesak ne bi trebao da utiče na izgled i boju vašeg automobila - osim možda pokvarenog vizuelnog utiska neposredno nakon kiše.

I na kraju: ne dopustite da prašnjavi, pjeskoviti pokrivač probudi zločka u vama. Pišete li po autu prstom, učinićete sebi medvjeđu uslugu, jer to je slično pisanju po boji sa šmirgl papirom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo