0°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

03.04.2024 / 10:41 Svijet - David Cameron

NATO saveznice trebaju pojačati potrošnju i proizvodnju za vojsku

NATO saveznice trebaju pojačati potrošnju i proizvodnju za vojsku
Foto: FB

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron pozvao je u srijedu NATO saveznice da pojačaju potrošnju i proizvodnju za vojsku, u podršci Ukrajini u jeku aktuelne ruske invazije.

- Saveznici treba da pojačaju i troše više na vojsku suočeni s kontinuiranom ruskom agresijom i opasnijim svijetom - naglasit će Cameron u govoru koji će održati povodom 75 godina NATO-a koji je osnovan 4. aprila 1949. godine.

Britanski ministar tražit će od saveznika da podrže inicijative koje predvode Britanci za nabavku projektila i municije NATO standarda za ukrajinske oružane snage. Velika Britanija potrošila je milijarde dolara na podršku Ukrajini od 2022. godine kada je počela invazija.

- S obzirom da je Ukrajina bliža NATO-u nego ikada, moramo održati kritičnu podršku koja je Ukrajini potrebna da dobije rat - kazao je Cameron.

Na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a Cameron će također poželjeti dobrodošlicu švedskom ministru vanjskih poslova Tobiasu Billstromu u NATO savez.

Švedska se zvanično pridružila NATO-u u martu, dvije godine nakon što ju je ruska invazija na Ukrajinu primorala da preispita svoju nacionalnu sigurnosnu politiku i zaključi da je podrška alijansi najbolja garancija sigurnosti skandinavske zemlje.

Cameron je također ukazao na posvećenost NATO-a integraciji Ukrajine u alijansu, potvrđujući konsenzus svih saveznika o budućem članstvu Ukrajine u NATO-u.

U februaru je Britanija najavila novi paket sankcija Rusiji i saopćila da nastoji umanjiti arsenal oružja i ratni potencijal ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo