19°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

03.04.2024 / 11:24 Rat u Ukrajini - Brisel

NATO raspravlja o prijedlogu pomoći za Ukrajinu od 100 milijardi eura

NATO raspravlja o prijedlogu pomoći za Ukrajinu od 100 milijardi eura
Foto: Arhiv

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastali su se u srijedu kako bi razgovarali o tome kako vojnu podršku Ukrajini postaviti na dugoročne temelje, uključujući prijedlog za petogodišnji fond od 100 milijardi eura i plan koji se smatra kao način pomoći Kijevu, otporan na Trumpove inicijative.

Prijedlozi generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga dali bi zapadnom savezu direktniju ulogu u koordinaciji isporuke oružja, municije i opreme Ukrajini dok se bori protiv ruske invazije, kažu diplomate.

O planovima će se razgovarati tokom dvodnevnog sastanka u Bruxellesu kojim će biti proslavljena 75. godišnjica osnivanja Sjevernoatlantskog saveza te biti pripremljen samit lidera alijanse u Washingtonu u julu.

Sastanak će pružiti uvid u to koliko daleko su evropski saveznici Ukrajine spremni ići da podrže ratne napore Kijeva dok paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 60 milijardi dolara ostaje blokiran u američkom Kongresu.

Prema planovima, NATO će preuzeti dio koordinacije od ad-hoc koalicije pod američkim vodstvom poznate kao Ramstein grupa - potez koji je djelomično osmišljen da se zaštiti od bilo kakvog umanjenja američke podrške ako se Donald Trump vrati u Bijelu kuću, kažu diplomate.

Do sada se NATO kao organizacija fokusirao na neborbenu pomoć Ukrajini iz straha da bi direktnija uloga mogla izazvati eskalaciju napetosti s Rusijom. Članice alijanse na bilateralnoj osnovi su obezbijedile milijarde dolara pomoći u oružju.

Diplomate kažu da postoji sve širi stav unutar NATO-a kako je vrijeme da se vojna pomoć Ukrajini postavi na održivije osnove i da je NATO u najboljoj poziciji da to učini.

Neki su kazali da prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da će različite korake koje poduzimaju saveznici u NATO-u smatrati eskalacijskim, poput obezbjeđenja tenkova i drugih naprednih sistema naoružanja, nisu dovele do odmazde protiv njih.

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji će prisustvovati sastanku u Bruxellesu, izjavio je u utorak u Parizu da NATO razmatra mjere koje bi mogle poslužiti kao "neophodan most" za članstvo u alijansi za Ukrajinu.

NATO je saopćio da se Ukrajina ne može pridružiti savezu dok je u ratu s Rusijom, ali da će u jednom trenutku postati članica.

NATO je odbio da detaljno komentariše Stoltenbergove prijedloge, ali je zvaničnik alijanse kazao da će ministri "razgovarati o najboljem načinu da se organizuje podrška NATO-a Ukrajini, kako bi je učinili moćnijom, predvidljivijom i trajnijom".

- Nikakve konačne odluke neće biti donesene na ministarskim sastancima u aprilu, a diskusije će se nastaviti kako se budemo približavali julskom samitu u Vašingtonu - kazao je zvaničnik, ne želeći da bude imenovan.

Diplomate su upozorile da su rasprave o prijedlogu u ranoj fazi i da nije jasno da li će cifra od 100 milijardi eura biti prihvaćena ili kako će biti finansirana. Odluke NATO-a zahtijevaju konsenzus među 32 članice alijanse.

- To donekle ide u zaštitu u slučaju Trumpa. Ali nemoguće je stvoriti nešto otporno na Trampa - kazao je drugi diplomata o planu za prebacivanje posla na NATO iz grupe Ramstein, nazvane po američkoj zračnoj bazi u kojoj se često sastaje, ali formalno poznatoj kao Kontakt grupa za odbranu Ukrajine.

- Fond od 100 milijardi izgleda veoma optimistično - dodao je diplomata.

Sastanak se održava u trenutku kada NATO traži novog čelnika koji će naslijediti Stoltenberga, koji je na toj funkciji skoro deset godina.

Holandski premijer Mark Rutte ima podršku oko 90 posto članica NATO-a za tu poziciju - uključujući Sjedinjene Države, Francusku, Britaniju i Njemačku, tvrde diplomati.

On se, međutim, suočava s negativnim stavom Mađarske, koja se protivi njegovoj kritici vlade premijera Viktora Orbana i kasnim izazovom rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Neke diplomate nadale su se da će izabrati Stoltenbergovog nasljednika na sastanku u Bruxellesu, ali su rekle da će sada biti potrebno više vremena. Nekoliko njih je, međutim, izrazilo uvjerenje da će Rutte na kraju biti imenovan, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo