5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

03.04.2024 / 14:34 Regija - Beograd

Bez dogovora opozicije i vlasti o lokalnim izborima u Srbiji

Bez dogovora opozicije i vlasti o lokalnim izborima u Srbiji
Foto: FENA

Predstavnici srbijanske vlasti i opozicije nisu postigli dogovor o održavanju svih lokalnih izbora istoga dana kada bi trebali biti održani i beogradski izbori, što je bio ključni zahtjev opozicionih koalicija "Srbija protiv nasilja" i "Nada".

Opozicija je ranije optužila vladajuću Srpsku naprednu stranku da je na beogradske lokalne izbore, održane u decembru 2023. godine, iz drugih srbijanskih gradova i RS, dovela 50.000 glasača koji su promijenili izbornu volju stanovnika srbijanske prijestolnice.

Nakon što ni jedna strana nije uspjela osigurati većinu u gradskoj skupštini, izbori u Beogradu moraju se ponoviti, a opozicija traži da se lokalni izbori u Srbiji održe istoga dana i u drugim općinama i gradovima Srbije.

Na taj način bi se onemogućila izborna prevara, odnosno da se biračima fiktivno mijenja prebivalište kako bi glasači iz onih općina gdje nema izbora mogli glasati u općinama i gradovima u kojima se održavaju lokalni izbori.

Predsjednica srbijanskog parlamenta Ana Branabić nakon propalih pregovora izjavila je kako nije mogla „praviti nedemokratski presedan kojim Narodna skupština nekom ograničava mandat“, prenose srbijanski elektronički mediji.

- Oko toga nisam spremna razgovarati, ali sam dala alternativni prijedlog da danas do ponoći raspišem beogradske izbore za 2. juna. Pristali smo pomjeriti izbore u Beogradu za krajnji mogući zakonski rok… a da sve ostale izbore imamo istog datuma i da se razgovara da ti izbori, koji padaju u julu ili augusta, budu u septembru ili oktobru - poručila je Brnabić.

Miroslav Aleksić, predsjednik Narodnog pokreta, rekao je novinarima da vlast nema objašnjenje zbog čega ne žele da se svi izbori održe u jednom danu i to po njemu "potvrđuje da vlast nema čiste namjere", te da će ponoviti preseljenje birača.

Dodao je kako je ovim "vlast izabrala da na izbore ide bez opozicije".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo