16°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 17°C

10.04.2024 / 17:09 Regija - Neobično

Panika u Hrvatskoj: Prolaznici uslikali morskog psa

Panika u Hrvatskoj: Prolaznici uslikali morskog psa
Foto: 24.sata.hr

U ponedjeljak je na Brijunima u Hrvatskoj zabilježen neobičan prizor, nakon što je jedan čitalac 24sata.hr fotografisao peraja za koji se vjeruje da pripadaju morskom psu. Navodno, podsjeća ga na veliku bijelu psinu.

"Vidi se i jedna peraja koja bi mogla biti od psine goleme (Cetorhinus maximus) koja je nedavno viđena i kraj Savudrije. Taj morski pas je planktonivor i zasigurno nije napao tunu nego je moguće da su zajedno hranili na tom mjestu", kazao je za Regional Express dr. sc. Neven Iveša.

Na fotografiji se ne mogu baš jasno razabrati detalji, a Iveša kaže kako je malo vjerojatno da je tuna napadnuta od strane nekog predatorskog morskog psa kao što su mako ili modrulj.

"Tune se sada viđaju na sve strane jer se intenzivno hrane kako bi prikupile dovoljno rezervi za period mriješćenja koji uskoro predstoji kada će sve plavoperajne tune napustiti Jadran i krenuti put zapadnog Sredozemlja na mrijest nakon čega će se vratiti. Apsolutno nije rijedak slučaj da se više vrsta zajednički hrani na nekom području što bi i ovdje mogao biti slučaj", kazao je Iveša.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo