19°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

11.04.2024 / 16:00 Komentari - Murat Tahirović

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici je zasluga i početak kraja Vučića

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici je zasluga i početak kraja Vučića
Foto: Vijesti.ba

Najviše rukovodstva Srbije i bh. entiteta Republika Srpska sastat će se danas u beogradskoj Vili Mir.

Sastanku će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić te predsjednikom bh. entiteta RS Milorad Dodik, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik NS RS Nenad Stevandić.

Pretpostavlja se da će jedna od tema biti i najavljena Rezolucija o genocide u Srebrenici koja bi krajem aprila ili početkom maja trebala biti usvojena u Generalnoj skupštini UN-a.  Predsjednik "Udruženja žrtava i svjedoka genocida" Murat Tahirović je prije  desetak dana, u autorskom tekstu za Vijesti.ba, Vučiću uputio osam savjeta u pogledu Rezolucije UN o Srebrenici.

- Ustvari, bio je to moj pokušaj raskrinkavanja laži predsjednika Srbije o Rezoluciji, kojima on pokušava skinuti odgovornost sa sebe, mobilizirati  srbijansko društvo i Srbe u cilju ostanka i opstanka na vlasti, ali i dodatno narušiti sigurnost na Balkanu i Europi vjerujući u pobjedu Rusije u Ukrajini, kaže Tahirović.

Dodaje da “sve što radi Vučić i oni koji ga slijede, uključujući i vlast iz entiteta Rs, u pogledu najavljene Rezolucije  u UN, je pokušaj da sa sebe skinu odgovornost u vezi sa najavljenom Rezolucijom”.

- Najavljeno usvajanje Rezolucije UN-a je, po svemu sudeći, početak kraja vladavine Vučića koji će biti jedan od “najzaslužniji za usvajanje Rezolucije. Dok cijeli civilizirani svijet priznaje presude međunarodnih sudova  od Nürnberga i Tokija do UN Suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju iz Den Haga MKSJ/MRMKS, dok se priznanje  Holokausta, genocida u Srebrenici i Ruandi u međunarodnim odnosima tretira kao općeprihvaćena norma ljudskog i civiliziranog ponašanja, za to vrijeme Vučić sa Putinom više od decenije pokušava negirati i zatrti trag počinjenog genocida u Srebrenici, kaže Tahirović.

Dodaje da je “došlo vrijeme za naplatu “faktura“ koje će predsjednik Srbije, nažalost, ispostaviti srpskom narodu.

- Jedna od “faktura”je najavljeno usvajanje Rezolucije UN o Srebrenici. Začuđuje da opozicija u Srbiji šuti na ovakve bestijalne laži koje danima izgovara Vučić o najavljenoj rezoluciji UN-a i da nije prozrela da on ovakvim medijskim i političkim cirkusom navodne svjetske zavjere skida odgovornost sa sebe, ako  se Rezolucija usvoji, kaže Tahirović.

Navodi da je sve to ,uz izvjesno članstvo Kosova u Vijeću Evrope bio razlog i sazivanja općeg svesrpskog sabora, “da se i na taj način definitivno sakrije odgovornost Vučića za odluke UN i EU oko Srebrenice i Kosova.

- Paktiranje sa Putinom se sigurno i polahko vraća kao bumerang. Lažna politička histerija koja trenutno prolazi u Srbiji i usmjerena je protiv međunarodnih vrijednosti od UN, EU  i NATO, nažalost najviše će koštati narod u Srbiji koji i danas plaća “fakture“ režima Slobodana Miloševića. Aktuelni režim koji  opstaje na laži i lažnoj ugroženosti srpskog naroda ima predispozicije da po svemu nadmaši onaj Miloševićev, jer Milošević je izgubio imaginarnu veliku srbiju i plus Kosovo. Vučić istim i sličnim režimima u Srbiji i šire, će od “srpskog sveta” ostati još manje nego je ostalo Miloševiću od”velike srbije”, kaže Tahirović i dodaje:

- Možda opet da se vratim na 8 savjeta koje sam prethodno uputio Vučiću. Predsjedniče Srbije imaš još vremena da prestaneš plakati, poslušaš savjete i oslobodiš svoj narod golgote. Priznaj istinu, spasi sebe i cijeli region. Milošević nije uspio-nećeš ni ti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo