17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

12.04.2024 / 12:00 Svijet - Gideon Levy

Izraelski novinar: Ne čeka nas pobjeda u Rafahu

Izraelski novinar: Ne čeka nas pobjeda u Rafahu
Foto: Nelofer Pazira
Izraelski kolumnista Gideon Levy napisao je u svom članku u listu Haaretz da ne postoji jasno protivljenje invaziji na Rafah unutar izraelske javnosti, dodajući da poziv koji dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država da se ne vrši invazija na palestinski grad, također, "nije dovoljno snažan".

Levy je rekao da je teško znati šta prolazi kroz glavu premijera Benjamina Netanyahua kada kaže da je već odredio datum za invaziju na Rafah, zapitavši se je li to, možda, samo pokušaj udovoljavanja njegovim koalicijskim partnerima ili zaista vjeruje u to da može ostvariti pobjedu.

Gideon Levy je rekao da su svi od početka znali da u ovom ratu neće biti pobjede, naglasivši da je želja za invazijom na Rafah zastrašujuća ideja. Stoga se pita je li to samo žeđ za krvlju i izraz mržnje prema Palestincima? Je li to želja za osvetom za napad 7. oktobra?

Izraelski kolumnista smatra da su oni koji misle da će se pobjeda ostvariti invazijom na Rafah zli i zabludjeli ljudi.

Nastavio je da Netanyahu neće biti jedini kriv u slučaju invazije na Rafah, jer postoji tabor koji zahtijeva invaziju na taj grad. Ističe kako nikada nije čuo da neki rezervista, naprimjer, prijeti da se neće odazvati u službu ako invazija počne.

Objašnjava da je Izrael nagurao u Rafah više od milion siročadi, ožalošćenih, bolesnih, gladnih i ranjenih ljudi te kako je taj napaćeni grad postao meta za zadovoljavanje želje za ubijanjem, budući da se vlada i njene pristalice čvrsto drže toga da “nema pobjede bez Rafaha".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo