11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

13.04.2024 / 22:25 Svijet - Pratite razvoj događaja

UŽIVO / Iran napao Izrael, ovo su detalji prvog dana napada

UŽIVO / Iran napao Izrael, ovo su detalji prvog dana napada
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
Iran je u subotu navečer pokrenuo veliki napad dronovima na Izrael ...

07: 34 Netanyahu i ministar odbrane: Pobijedit ćemo, moramo biti spremni na svaki scenarij

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će njegova zemlja "pobijediti".


Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je završio procjenu operativne situacije s višim zvaničnicima u izraelskom odbrambenom establishmentu.

"Zajedno sa Sjedinjenim Državama i partnerima uspjeli smo odbraniti teritorij Države Izrael. Prouzrokovana je vrlo mala šteta - to je rezultat impresivnih operacija IDF-a", rekao je.

"Kampanja još nije gotova - moramo ostati budni i pažljivi prema uputama koje je objavio IDF. Moramo biti spremni za svaki scenarij. Osujetili smo najznačajniji val napada, i to smo uspješno učinili.”

07:24 Pentagon: SAD neće oklijevati da zaštite svoje snage i podrže Izrael

Američke snage ostaju u položaju kako bi pružile dalju podršku odbrani Izraela i poboljšale regionalnu stabilnost, rekao je ministar odbrane Lloyd Austin u izjavi u subotu kasno navečer.

07:12  IDF: Iran je lansirao više od 300 'prijetnji raznih vrsta', neke su bila iz Iraka i Jemena

Iran je lansirao više od 300 "prijetnji raznih vrsta" prema Izraelu, uključujući balističke rakete, bespilotne letjelice i krstareće rakete, rekao je glasnogovornik IDF-a Avichay Adraee.


“Presreli smo 99 posto prijetnji prema izraelskom teritoriju. Ovo je vrlo važno strateško postignuće,” rekao je Adraee. Glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari također je rekao da su neka od lansiranja bila iz Iraka i Jemena.

U objavi na X-u, glasnogovornik IDF-a dao je pregled broja oružja korištenog za ciljanje Izraela:

Od oko 170 bespilotnih letjelica koje je lansirao Iran – niti jedna nije prodrla u državu Izrael, jer su ih ratni avioni zračnih snaga i sustavi protivzračne odbrane naših i naših saveznika presreli na desetine.

Od više od 30 krstarećih projektila koje je lansirao Iran – niti jedan projektil nije probio izraelsku teritoriju. Naši borbeni avioni presreli su 25 projektila izvan granica zemlje.

Od više od 120 balističkih projektila, vrlo mali broj je probio izraelsku granicu, dok su ostali projektili presretnuti. Ovaj mali broj pao je na bazu zračnih snaga u Nafatimu i prouzrokovao manju štetu na infrastrukturi.

6:31 Iran upozorava da će njegov odgovor biti "snažniji i odlučniji" ako Izrael uzvrati nakon najnovijih udara.

Iran je upozorio da će odgovoriti većom snagom ako Izrael uzvrati na udare ovog vikenda, za koje je Teheran rekao da su i sami odgovor na izraelski napad ranije ovog mjeseca na kompleks njegove ambasade u glavnom gradu Sirije Damasku.

“Islamska Republika Iran neće oklijevati da iskoristi svoje inherentno pravo na samoodbranu kada je to potrebno”, rekao je iranski ambasador i stalni predstavnik pri UN-u Amir Saeid Iravani u saopćenju.

Ukoliko izraelski režim ponovo izvrši bilo kakvu vojnu agresiju, odgovor Irana će sigurno i odlučnije biti jači i odlučniji”, dodao je ambasador Iravani.

Pozivajući se na samoodbranu od ponovljenih izraelskih vojnih agresija, Iravani je rekao da su udari bili konkretno odmazda na izraelski napad 1. aprila na, kako Iran kaže, diplomatske objekte u Damasku.

Iran tvrdi da je napad prekršio međunarodno pravo i doveo do smrti sedam iranskih vojnih savjetnika, uključujući ključne komandante Korpusa iranske revolucionarne garde.

U saopćenju se također kritizira Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog "neuspjeha u održavanju međunarodnog mira", dozvoljavajući Izraelu da "krši" utvrđene međunarodne norme i "eskalira" regionalne tenzije.

6:25 BBC: Iran je koristio taktiku koja je viđena u Ukrajini

Govoreći o napadu Irana na Izrael, BBC je objavio kako su se u Teheranu poslužili taktikom koja je već viđena u Ukrajini.

BBC piše da su Iranci vjerojatno htjeli jeftinim dronovima opteretiti izraelsku protivvazdušnu odbranu kako bi krstareći i balistički projektili imali veće izglede da pogode mete.

To je taktika koja je već viđena u Ukrajini.

- Izrael, međutim, nije Ukrajina. Izraelske zračne snage su vrlo sposobne. Štoviše, Izrael ima razne proturaketne sisteme koje je teško nadvladati, a uz to im pomažu američki i britanski avioni, objavio je BBC.

6:21 Biden će se danas sastati s liderima G7 "kako bi koordinirali ujedinjeni diplomatski odgovor"

Američki predsjednik Joe Biden sastat će se u nedjelju s čelnicima G7 "kako bi koordinirali ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana", navodi se u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

- Moj tim će se sarađivati sa svojim kolegama širom regiona. I ostaćemo u bliskom kontaktu sa izraelskim liderima, navodi se u saopćenju Bidena.

- I dok danas nismo vidjeli napade na naše snage ili objekte, ostat ćemo oprezni na sve prijetnje i nećemo oklijevati da preduzmemo sve potrebne radnje da zaštitimo naše ljude. Američka odbrambena sredstva premještena su u regiju ranije ove sedmice i "pomogla Izraelu da skine gotovo sve dolazeće dronove i projektile, navodi se u saopćenju.

Biden je također razgovarao s izraelskim premijerom Netanyahuom nakon subotnjeg napada kako bi "ponovo potvrdio američku opredijeljenost sigurnosti Izraela".

- Rekao sam mu da je Izrael pokazao izvanrednu sposobnost da se brani i porazi čak i od napada bez presedana – šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu efikasno ugroziti sigurnost Izraela, napisao je predsjednik SAD-a.


6:16 CNN: Biden je rekao Netanyahuu da SAD neće učestvovati u ofanzivnim operacijama protiv Irana

SAD neće učestvovati ni u jednoj ofanzivnoj operaciji protiv Irana, jasno je rekao američki predsjednik Joe Biden izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, rekao je visoki zvaničnik administracije za CNN.

Komentari su prenijeti tokom telefonskog razgovora koji su dvojica lidera podijelila nakon iranskih uzvratnih udara na Izrael.

Izrael bi večerašnju situaciju trebao razmotriti pobjedu jer je trenutna procjena SAD-a da su napadi Irana uglavnom bili neuspješni i da su pokazali superiornu vojnu sposobnost Izraela, rekao je predsjednik Joe Biden premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu u njihovom telefonskom razgovoru, rekao je visoki zvaničnik administracije za CNN.

4.10 U pismu UN-u, Iran kaže da ne traži eskalaciju

U pismu upućenom šefu UN-a Antoniju Guterresu i predsjednici Vijeća sigurnosti Vanessi Frazier, Teheran je naglasio da je njegov napad na Izrael legalan i opravdan čin samoodbrane od izraelskih "agresija".

4:00  Prema izraelskoj službi za hitne slučajeve, nema izvještaja o povredama zadobijenim direktno u iranskim napadima.

Međutim, hitna služba Magen David Adom (MDA) saopćila je da je pozvana da zbrine ukupno 31 osobu koja je zadobila lakše povrede dok su se probijala do skloništa i koja su pretrpjela napade panike tokom napada dronom i projektilima.

Ranije je MDA saopćio da je u bolnicu odvezao sedmogodišnju djevojčicu koja je zadobila tešku povredu glave od šrapnela projektila presretača koji je lansiran da presreće iranski projektil.


3:51 Scholz: Iran rizikuje regionalni rat

Njemački kancelar Olaf Scholz osuđuje iranske zračne napade na Izrael "najoštrije", rekao je portparol tokom posjete Scholza Kini.

"Ovim neodgovornim i neopravdanim napadom Iran rizikuje regionalni požar", rekao je portparol vlade Steffen Hebestreit nakon Scholzovog dolaska u kineski grad Chongqing, prenosi Reuters.

3:37 U toku je razgovor Bidena i Netanyahua

Iz Ureda izraelskog predsjednika stigla je informacija kako Biden i Netanyahu upravo razgovaraju.

Donosimo više detalja o pozivu kada budu dostupni.

3.26 Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak

Vijeće sigurnosti UN-a (UNSC) održat će hitan sastanak u nedjelju u 16 sati po njujorškom vremenu, rekao je trenutni predsjednik Vijeća.

Sastanak je zakazan ubrzo nakon zvaničnog zahtjeva izraelskog izaslanika u UN-u za hitan sastanak o iranskim napadima dronovima na Izrael.

3:18  CNN: FBI nije uočio vjerodostojne prijetnje SAD-u nakon iranskog napada

FBI nije uočio nikakve konkretne ili vjerodostojne prijetnje SAD-u u vezi s tekućim nasiljem na Bliskom istoku, rekao je za CNN visoki izvor iz federalnih organa za provođenje zakona.

Međutim, agencija pomno prati situaciju kako se ona odvija, dodao je izvor.

Više na linku.

3:06 Ratni kabinet Izraela ovlašten da odgovori na napad Irana

Kanal 12 izvještava da je sigurnosni kabinet ovlastio ratni kabinet da donosi odluke u vezi s odgovorom Izraela na napad na Iran.

To znači da se ratni kabinet neće morati vraćati u sigurnosni kabinet kako bi se odluke odobrile, čime se pojednostavljuje proces kada su potrebne brze odluke.

3:04  Komanda izraelske vojske saopćila da Izraelci više ne moraju da borave u blizini zaštićenih prostorija

Komanda IDF-a kaže da Izraelci širom zemlje više ne moraju boraviti u blizini zaštićenih prostorija, ali da ograničenja okupljanja i otkazivanje svih obrazovnih aktivnosti i školskih izleta ostaju na snazi kao što je ranije najavljeno.

2:45 Iranska Revolucionarna garda upozorila SAD-a da će svaki čin protiv Irana imati "recipročan" odgovor

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) izdala je upozorenje Sjedinjenim Državama, tvrdeći da će svaka podrška ili učešće u akcijama protiv iranskih interesa naići na odlučan odgovor.

IRGC je saopćila da smatra da je SAD odgovorna za, kako je rekao, "zle akcije" izraelske vlade.

"Svaka prijetnja terorističke države Amerike i cionističkog režima iz bilo koje zemlje bit će praćena recipročnim i proporcionalnim odgovorom Islamske Republike Iran na izvor prijetnje", navedeno je iz IRGC.

2:42  Španija i Portugal pozivaju na deeskalaciju

Španski premijer Pedro Sančez izrazio je "krajnju zabrinutost" nakon iranskog napada na Izrael.

"Regionalna eskalacija mora se izbjeći po svaku cijenu", napisao je Sanchez na X.

Sančez je rekao da je njegova nacija u kontaktu sa svojim ambasadama u regionu "kako bi služila Špancima u toj oblasti".

Portugalski premijer Luis Montenegro, takođe na X, rekao je da njegova vlada "oštro osuđuje napad".

“Pozivamo na suzdržanost, kako bismo izbjegli eskalaciju nasilja”, napisao je on.

2:36 Saudijska Arabija izrazila "duboku zabrinutost" nakon iranskog napada

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je "duboku zabrinutost" u vezi sa, kako je nazvalo, "razvojima vojne eskalacije u regionu" nakon iranskog napada na Izrael u subotu navečer.

Više na linku.

2:27 IDF je zvanično saopćio da je većina od 200 projektila i dronova lansirano iz Irana, presretnuta izvan izraelskog zračnog prostora.

Međutim, navodi se da su neki projektili uspjeli pogoditi ciljeve pa je tako vojna baza na jugu Izraela pretrpjela manju štetu.

2:24 Šef UN-a: Region ni svijet ne mogu sebi priuštiti još jedan rat

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je u izjavi povodom napada Irana na Izrael najoštrije osudio napad, te pozvao na prestanak neprijateljstava.

Više na linku.

2.12  Egipat izrazio 'duboku zabrinutost' i pozvao na suzdržanost.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je saopštenje u kojem izražava svoju "duboku zabrinutost" u vezi s iranskim napadom na Izrael i poziva strane da pokažu "najveću suzdržanost"


Međutim, Egipat nije osudio napad na Izrael.

2:10 Trump: Amerika podržava Izrael.

Bivši američki predsjednik oglasio se povodom napada na Izrael.

“IZRAEL JE POD NAPADOM! Ovo nikada nije trebalo dozvoliti da se dogodi – ovo se NIKAD ne bi dogodilo da sam ja predsjednik!” Tramp je napisao na svojoj platformi Truth Social.

“AMERIKA PODRŽAVA IZRAEL!”, dodao je.

1:50  Kanal 12: Visoki izraelski zvaničnik pozvao Izraelce da ne idu u krevet zbog odgovara Teheranu

Izraelska TV kuća Kanal 12 citirala je 'visokog izraelskog zvaničnika' koji je obećao "neviđen odgovor" na napad Irana, pozivajući Izraelce da ne idu u krevet

Visoki izraelski zvaničnik je obećao "odgovor bez presedana" na iranski napad i pozvao Izraelce da ne idu u krevet zbog onoga što Teheranu čeka.

1:45 Biden poručio naša posvećenost sigurnosti Izraela je 'gvozdeno' odlučna

Američki predsjednik Joe Biden održao je sastanak sa svojim timom za nacionalnu sigurnost u sobi za situacije u Bijeloj kući kako bi procijenio iranski napad na Izrael.

- Upravo sam se sastao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost radi ažuriranja iranskih napada na Izrael. Naša posvećenost sigurnosti Izraela od prijetnji iz Irana i njegovih zastupnika je 'gvozdeno' odlučna, naveo je američki predsjednik u objavi na društvenoj mreži X.

1:40 Američka ambasada u Jerusalemu upozorila zasposlene da se sklone do daljnjeg

Američka ambasada u Jerusalemu poručila je svim službenicima američke vlade da se sklone do daljnjeg, navodi se u sigurnosnom upozorenju objavljenom nakon što je Iran počeo da lansira bespilotne letjelice i projektile na Izrael, prenosi Reuters.

“Kao odgovor na sigurnosne incidente i bez prethodne najave, američka ambasada može dodatno ograničiti ili zabraniti službenicima američke vlade i članovima njihovih porodica da putuju u određena područja Izraela (uključujući Stari grad Jerusalem) i Zapadnu obalu”, navodi se u saopćenju. .

1:37 Hitna pomoć bolnice Magen David Adom saopćila je da njeni ljekari liječe 10-godišnjeg dječaka na jugu Izraela koji je ranjen gelerima nakon presretanja iranskog drona iznad tog područja, prenosi Times of Israel.

Dječak, iz beduinskog grada u blizini Arada, nalazi se u teškom stanju, kaže MDA.

Prebačen je u bolnicu Soroka u Beeršebi.

Nema drugih izvještaja o povrijeđenima u iranskom napadu.

1:20 Presretanje iranskih dronova širom Izraela

Sirene su aktivirane u Jerusalemu oko 01:45 po lokalnom vremenu.

Vazdušna odbrana aktivna je iznad Jerusalema, kao rezultat napada iranskih balističkih projektila na Izrael, prenosi JP.

Čule su se glasne eksplozije dok su sistemi protivvazdušne odbrane obarali objekte iznad grada. Višestruka presretanja ovdje su osvijetlila noćno nebo, prenosi BBC.

Navode da su izraelske snage i američka vojska oborile neke iranske bespilotne letjelice koje su krenule prema Izraelu.

Timovi CNN-a na terenu izvještavaju o zvuku eksplozija iznad Tel Aviva, za koje se čini da je presretanje od strane izraelske protivzračne odbrane.

Postoje i izvještaji o eksplozijama u područjima Beršebe, Mrtvog mora i Hebrona na Zapadnoj obali, kao i Golanske visoravni na granici sa Sirijom.

Presretanja Iron Dome dogodila su se na nekoliko dodatnih lokacija, prema web kamerama uživo koje je pregledao CNN.

Presretanja su primijećena iznad Hanatona, koji se nalazi u sjevernom Izraelu istočno od Haife; blizu Nazareta; blizu Modi'in-Maccabim-Re'uta; i Safed, blizu Golanske visoravni.


1:00 CNN-ov tim čuje eksplozije i sirene dok se na nebu Jerusalima dešavaju presretanja.

"Nastavljamo da viđamo višestruke presretanje na nebu iznad mene koji dolaze iz više različitih pravaca. Teško je reći šta je nadolazeća raketa, a šta presretanje", izvještava Nic Robertson sa CNN-a. "Čujem višestruke, višestruke detonacije, opet ono što zvuči kao presretanje. Ne čujem zvuk udaraca", nastavio je Robertson.



00:50 Sirene u Jerusalemu. Čuju se i eksplozije, prenosi CNN, usred masovnog iranskog napada dronovima.

Sirene se oglašavaju u mnogim područjima u južnom Izraelu, uključujući Beershebu, Dimonu, Nevatim i druga područja usred masovnog iranskog dronova i raketnog napada


00:35 
Američki sistemi protivvazdušne odbrane na Bliskom istoku presreli su neke iranske bespilotne letjelice, prema dvojici američkih zvaničnika.

Izvori nisu precizirali kako su SAD presrele dronove i gdje, javlja CNN.

00:30 Iranska misija pri UN-u izjavila je u 1:06 ujutro da se napad na Izrael "može smatrati završenim", upozoravajući Izrael da "ne napravi još jednu pogrešku" i rekavši "To je sukob između Irana i odmetničkog izraelskog režima, od kojeg se SAD MORA SE DRŽATI DALJE!", prenio je Jerusalem Post.

00:25 Hezbolah kaže da je lansirao desetke raketa na protuzračnu obranu IDF-a

Libanonska grupa Hezbolah tvrdi u da su njeni militanti ispalili desetke raketa Katyusha ciljajući kasarnu protuzračne obrane Izraelskih obrambenih snaga (IDF) u području Kaila na Golanskoj visoravni. Hezbollah je objavio svoju podršku palestinskom narodu u Gazi i njihovom otporu protiv izraelskih napada na civilna područja. Hezbolah je saopćio da je napad izveden u nedjelju u 00:35 sati po lokalnom vremenu.

00:20 Izrael o balističkim raketama

Za sada nema informacija koje ukazuju na to da su balističke rakete lansirane iz Irana na Izrael, rekli su izraelski zvaničnici medijima na hebrejskom jeziku.

Ranije je izvor rekao iranskoj državnoj novinskoj agenciji da je Teheran lansirao svoj prvi talas balističkih projektila protiv Izraela. Takvim projektilima bi trebalo oko 11-12 minuta da stignu do Izraela, prema sigurnosnim izvorima, a tvrdnja je iznesena prije više od pola sata.

0:10 EU oštro osuđuje neprihvatljiv iranski napad na Izrael.

Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna prijetnja regionalnoj sigurnosti, poručio je Josep Borrell.


00:07 Iran: Ako neka zemlja dopusti Izraelu napad s njenog teritorija, odgovorit ćemo

Iranski ministar obrane Mohammad Reza Ashtiani izdao je oštro upozorenje svakoj zemlji koja dopusti Izraelu da koristi svoj zračni prostor ili teritorij za napad na Iran, rekavši da će se suočiti s odlučnim odgovorom Irana.

"Svaka zemlja koja otvori svoj zračni prostor ili tlo Izraelu za napad na Iran dobit će naš odlučan odgovor", objavila je državna agencija IRNA.

Dodali su da će kazniti svaku zemlju koja otvori svoj zračni prostor za izraelski odgovor na večerašnji napad.

00:03 Zatvoren zračni prostor od Irana do Izraela

Stranica za praćenje letova Flightradar24 prikazuje kako izgleda zračni prostor na Bliskom istoku.



23: 49 - Iranski vođa Seyyed Ali Hosseini Khamenei: Izraelski režim će biti kažnjen

Vrhovni vođa Irana Khamenei na Twitteru je objavio video u kojem je obećao da će izraelski zlonamjerni cionistički režim biti kažnjen.


23.45 - 
Iranska državna novinska agencija javila je da je u subotu navečer iz Irana lansiran "prvi talas" balističkih projektila prema Izraelu.

23:36 - 
Portparol izraelske vojske Daniel Hagari izdao je saopštenje u kojem je rekao: "Pomno pratimo iranske dronove ubice koje su na putu ka Izraelu koje šalje Iran". “Ovo je teška i opasna eskalacija. Naše odbrambene i ofanzivne sposobnosti su na najvišem nivou spremnosti uoči ovog velikog napada iz Irana”.

23:29 - Izraelski mediji javljaju da su prvi iranski dronovi presretnuti na teritoriji Sirije

23:21 - Izrael procjenjuje da je Iran lansirao više od 100 dronova

Sastanak ratne vlade održava se u sjedištu Izraelskih odbrambenih snaga u vojnoj bazi Kirya u Tel Avivu, navodi se u saopćenju iz ureda izraelskog premijera.

23:17 - Netanyahu saziva izraelski ratni kabinet

Uskoro kreće sastanak.

23:16 - Jordan proglasio vanredno stanje

Jordan je proglasio vanredno stanje nakon što je Iran lansirao desetke dronova i projektila na Izrael. Ranije je Jordan objavio da zatvara svoj zračni prostor zbog prijetnje iranskog napada.

Desetine bespilotnih letjelica je u subotu navečer iz Irana poletjelo prema Izraelu, dok se Izrael pripremao za odbranu od očekivanog iranskog napada, potvrdio je u subotu navečer portparol IDF-a Daniel Hagari.

23:10 -  Izraelski ministar pozvao na jedinstvo

"Svi trebamo održati naše jedinstvo kao narod i kao zemlja suočeni s velikim izazovima. Samo zajedno ćemo pobijediti", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na X.


23:05 - Izraelski vazdušni prostor se zatvara

Izrael će zatvoriti svoj vazdušni prostor počevši od 12:30 sati po lokalnom vremenu, saopštilo je izraelsko ministarstvo saobraćaja.

"U skladu sa uputstvima sigurnosnog sistema, večeras u 00:30 sati, vazdušni prostor Države Izrael biće zatvoren za međunarodne i domaće letove", navodi se u saopštenju.

"Zbog kašnjenja u dolasku letova za Izrael, očekuje se promjena reda letova iz Tel Aviva. Aerodrom Ramon će biti zatvoren za saobraćaj. Molimo putnike da provjerite kod aviokompanija i na web stranici aerodromske uprave o nova vremena letova prije dolaska na aerodrom“, nastavlja se.

„Nastavićemo da ažuriramo u skladu sa razvojem događaja“, navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

23:00 - Irak zatvara vazdušni prostor

Iračka uprava civilnog vazduhoplovstva objavila je da će vazdušni prostor zemlje biti privremeno zatvoren za sve avione koji dolaze, odlaze i prolaze, sa početkom u 23:30 po lokalnom vremenu do 5:30 u nedjelju.

Zatvaranje je mjera predostrožnosti koja ima za cilj osiguranje sigurnosti i sigurnosti civilnog zrakoplovstva unutar iračkog zračnog prostora.

Vlast je saopštila da je odluka uslijedila nakon detaljne procjene rizika koju su izvršile iračke vlasti i dodala da bi zatvaranje moglo biti produženo na osnovu daljnjeg razvoja događaja u regionu.

22:51 - Haifa otvorila javna skloništa

Zbog napada Irana dronovima na Izrael u gradu Haifi na sjeveru Izraela otvorena su javna skloništa.

Opštinska uprava večeras je donijela odluku na osnovu posebne procjene.

"U slučaju alarma, bit će otvorene stanice željeznice Carmelit odobrene za korištenje kao skloništa", navodi se u poruci vlade Haife upućenoj stanovnicima.

22:25 - Premijer Benjamin Netanyahu je u videoporuci rekao da se "posljednjih godina, a još više posljednjih sedmica, Izrael pripremao za mogućnost direktnog napada Irana.

Upozorio je Teheran da "ko god nama naudi, mi ćemo naštetiti njima. Zaštitit ćemo se od svake prijetnje i to ćemo učiniti postojanošću i odlučnošću".

"Zajedno ćemo pobijediti sve naše neprijatelje", rekao je on dok je pozivao Izraelce da slušaju direktive Komande domaćeg fronta i zahvalio saveznicima Izraela kao što su SAD, Francuska i Velika Britanija što su uz jevrejsku državu.

"Naši odbrambeni sistemi su raspoređeni. Spremni smo za svaki scenario, kako u odbrani, tako i u napadu”, rekao je Netanyahu i naglasio da su IDF, država i javnost jaki.

Izraelski Channel 12 TV izvijestio je prije Hagarijeve izjave da je Iran lansirao desetine bespilotnih letjelica na mete u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima.

Stručnjak s kojim je televizija razgovarala, penzionisani general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi opremljeni sa po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih.

Nekoliko dronova viđeno je kako lete iz smjera Irana iznad iračke pokrajine Sulajmanijah, rekla su Reutersu u subotu tri sigurnosna izvora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo