10°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

15.04.2024 / 08:56 Regija - Kupovina aviona

Zbog bliskosti s Rusijom: Ništa od francuskih Rafalea za Srbiju

Zbog bliskosti s Rusijom: Ništa od francuskih Rafalea za Srbiju
Foto: Arhiv

Francuska namjerava da dobije potvrde o političkim dešavanjima u Srbiji prije nego što zaključi prodaju, prenosi AFP.

"Zaključili smo, čini mi se, konkretne dogovore oko kupovine Rafalea. Očekujem potpisivanje ugovora u naredna dva mjeseca, u prisustvu francuskog predsjednika, što je izuzetno važno za našu zemlju", rekao je Aleksandar Vučić.

Dassault Aviation trenutno odbija da razgovara o mogućoj prodaji aviona Srbiji. Operacija, koja bi se vrtjela oko desetak aviona, mogla bi donijeti tri milijarde eura, ali Francuska namjerava dobiti potvrde o političkim dešavanjima u zemlji prije nego što zaključi akviziciju.

Srbija izdvaja 2% svog BDP-a za svoju vojnu potrošnju. Investicije su posljednjih godina u stalnom porastu. Od 2012. do 2023. vojni budžet Srbije se utrostručio i dostigao 1,4 milijarde eura. Više od kombinovanih budžeta ostalih pet balkanskih zemalja. U periodu od 2014. do 2023. godine Srbija je potrošila 2,67 milijardi eura na kupovinu naoružanja – prije svega za nabavku kineskog protivvazdušnog sistema FK-3, ruskih helikoptera Mi-17 i Mi-35, kao i ruskog PVO sistema Pancir.

Kupovina Rafalea je, međutim, složeniji put. Blizina šefa države Srbije njegovom ruskom kolegi Vladimiru Putinu predstavlja problem za Pariz. Iako je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, nije se uskladila sa zapadnim sankcijama. Krajem marta, srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić posjetio je Moskvu, što je, prema riječima srpske diplomatije, prilika da unaprijedi "tradicionalno prijateljske veze Srbije i Rusije".

Iznad svega, kupovine iz Rusije i Kine nisu prestale od invazije na Ukrajinu 2022. godine. Predsjednik Srbije je u februaru s ponosom predstavio svoje najnovije akvizicije: ruske repelente, sistem protiv dronova, kao i kineske dronove. On je takođe obećao da će do kraja 2024. godine staviti u proizvodnju bespilotni dron proizveden u Srbiji.

„Republika Srbija nabavlja naoružanje i vojnu opremu sa istoka i zapada“, objasnilo je u martu Ministarstvo odbrane Srbije odgovarajući na pitanje AFP-a o nabavkama iz Rusije i Kine, „odabirom onih čije će karakteristike najviše odgovarati unaprijediti sposobnosti srpskih oružanih snaga“.

Francuska je već neko vreme posvećena intenziviranju saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom. Bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrane postoji od 2011. godine, a obnovljen je od 2019. godine. Saradnja koja nije po svačijem ukusu.

„Bilo bi smiješno da Pariz s jedne strane pominje slanje trupa u Ukrajinu, a s druge da proda izuzetno sofisticirano oružje jednom od najbližih saveznika Rusije“, kaže Jasmin Mujanović.

Prodaja Rafalea ovom savezniku Moskve "bila bi zabrinjavajuća jer bi omogućila curenje informacija u Kinu i Rusiju", smatra on.

Prema Bijeloj knjizi odbrane Srbije, objavljenoj 2023. godine, "najveći bezbjednosni izazov" za Beograd je sa druge strane granice sa Kosovom. Među traženim uslovima, francuski predsjednik je naveo i potrebu ublažavanja tenzija u odnosima sa Kosovom.

Međutim, ako dođe do prodaje Rafala, mogli biste vidjeti kako se francuski borbeni avioni koriste za zastrašivanje Kosova.

Avion, koji je ušao u upotrebu 2004. godine i koji bi trebao da leti do 2060-ih, predstavlja izvozni vrh francuske odbrambene industrije. Sedam zemalja ima Rafales ili su sklopile komercijalne ugovore za njihovu kupovinu: Egipat, Katar, Indija, Grčka, Indonezija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Hrvatska.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo