12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

15.04.2024 / 12:46 Regija - Strasbourg

Parlamentarna skupština razmatra zahtjev za prijem Kosova u VE

Parlamentarna skupština razmatra zahtjev za prijem Kosova u VE
Foto: FENA

Zahtjev Kosova za članstvo u Vijeću Evrope (VE) razmatrat će se na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine VE a član kosovskog izaslanstva Besnik Tahiri kazao je kako su ponedjeljak i utorak u Strsbourgu dva historijska dana za tu zemlju.

Tako će danas Komisija za jednakost i nediskriminaciju te Odbor za pravna pitanja i ljudska prava raspravljati o zahtjevu Kosova nakon što je krajem marta Odbor za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine VE, većinom glasova, dao pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u spomenutu organizaciju.

Na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u utorak održat će se rasprava o aplikaciji Kosova za VE a na temelju izvješća koje je sačinila izvjestiteljica za Kosovo Dora Bakoyannis.

"Parlamentarna skupština ima 46 država članica s ukupno 302 člana plus 306 zamjenika. Priznale su nas 34 zemlje, a 14 nije. Ako glasanje bude uspješno, isto će izvješće biti proslijeđeno Odboru ministara koji će se održati 16. i 17. maja", napisao je Tahiri na Facebooku.

On je naglasio kako će cijeli proces glasanja biti izazovan te dodao kako su neke zemlje, poput Španije, otvoreno govorile protiv članstva Kosova u Vijeću Evrope.

Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gërvalla drži da Kosovo treba ući u Vijeće Evrope bez ikakvih dodatnih uslova te da tako treba tumačiti rezultat glasanja koje je održano u Odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Službeni Beograd odluku o prijemu Kosova u članstvo Vijeća Europe drži "skandaloznom" i "sramotnom", a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da će inicijativa za prijem Kosova u VE proći na zasjedanju Parlamentarne skupštine VE.

Prema njegovim riječima, ako ne dođe do nekih pomjerana, "glavna bitka vodit će se 16. maja", kada bi se trebala održati sjednica Odbora ministara Vijeća Evrope koji će dati konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članicom VE.


(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo