10°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

15.04.2024 / 16:16 Regija - Osmani potvrdio

Sj. Makedonija podržala Rezoluciju o Srebrenici

Sj. Makedonija podržala Rezoluciju o Srebrenici
Foto: X

Sjeverna Makedonija će podržati Rezoluciju o Srebrenici, o kojoj će Generalna skupština UN-a raspravljati 2. maja.

Kako je najavio ministar vanjskih poslova Sj. Makedonije Bujar Osmani, ova zemlja je odlučila da bude kosponzor Rezolucije u Ujedinjenim nacijama o proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sjećanja i komemoraciju na genocid u Srebrenici 1995. godine.

"Sjeverna Makedonija je kosponzor, zajedno sa Njemačkom, SAD-om i drugim zemljama, rezolucije u UN-u da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. i da se obilježava svake godine", rekao je Osmani na konferenciji za novinare održanoj u zgradi Ministarstva u Skoplju, te dodao:

"Mislim da je posebno za Srbiju važno da izglasa ovu rezoluciju sa ciljem da činjenice budu priznate i promovirane budući da sve odluke međunarodnih sudova i tijela pokazuju da se u Srebrenici desio genocid. Sve dok se odriče i ne priznaje se, mogućnost da se ponovi je vjerovatna".

Rezolucija o Srebrenici izazvala je brojne reakcije u regiji, ali i negodovanje među zvaničnicima u RS i Srbiji.

Podsjetimo, rezoluciju su do sada podržale Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Italija, Francuska, Turska, Albanija, Čile, Finska, Irska, Jordan, Lihtenštajn, Malezija, Holandija, Novi Zeland, Ruanda, Slovenija, te Sjeverna Makedonija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo