15°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

16.04.2024 / 07:15 Svijet - Australija

Napad nožem na biskupa u Sydneyju proglašen terorizmom

Napad nožem na biskupa u Sydneyju proglašen terorizmom
Foto: Daily Mail

Australska policija proglasila je jučerašnji napad nožem na biskupa u crkvi u Sydneyju vjerski motiviranim "terorističkim činom".

Šesnaestogodišnji dječak uhapšen je nakon što su biskup, svećenik i vjernici napadnuti tokom mise u asirskoj crkvi Krista Dobrog pastira, prenosi BBC.

Najmanje četiri osobe zadobile su ozljede koje nisu opasne po život, rekli su iz policije. Ozlijeđen je i napadač, a incident je snimljen u crkvenom prijenosu uživo i brzo je izazvao nelagodu među stanovnicima u predgrađu Wakeley.

Australska policija teroristička djela definira kao ideološki motivirana. Istraga je još u toku, ali uvjereni su da se radi o vjerskom ekstremizmu.

Vlast zasad odbijaja navesti vjeroispovijest napadača.

Eksplicitne videosnimke napada proširile su se društvenim mrežama, a stotine ljudi ubrzo su pohrlile u Asirsku pravoslavnu crkvu, koja se nalazi oko 35 km jugozapadno od središta grada.

Tamo su se gomile žestoko sukobile s policijom koja je čuvala crkvu u kojoj je napadaču i ozlijeđenima pružena hitna pomoć.

Premijer Anthony Albanese sazvao je hitan sastanak nacionalnih sigurnosnih agencija, nazvavši napad "uznemirujućim".

"Mi smo nacija koja voli mir... Nema mjesta nasilnom ekstremizmu." U želji da suzbije daljnje nasilje, pozvao je ljude da "ne uzimaju zakon u svoje ruke".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo