11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

16.04.2024 / 09:35 Regija - Strasbourg

PSVE danas glasa o izvještaju kojim se preporučuja članstvo Kosova

PSVE danas glasa o izvještaju kojim se preporučuja članstvo Kosova
Foto: FENA

Na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u utorak održat će se rasprava o aplikaciji Kosova za Vijeće Evrope a na osnovu izvještaja koje je sačinila izvjestiteljica za Kosovo Dora Bakoyannis.

Tom prilikom kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gërvalla kazala je da je dan glasovanja veliki korak prema članstvu, ali nije posljednji korak, jer posljednji korak zahtijeva i glas ministara vanjskih poslova.

Gërvalla drži da Kosovo treba ući u Vijeće Evrope bez ikakvih dodatnih uslova te da tako treba tumačiti rezultat glasovanja koje je održano u Odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

"Parlamentarna skupština ima 46 država članica s ukupno 302 člana plus 306 zamjenika. Priznale su nas 34 zemlje, a 14 nije. Ako glasovanje bude uspješno, isto će izvještaj biti proslijeđeno Odboru ministara koji će se održati 16. i 17. maja", kazao je član kosovskog izaslanstva Besnik Tahiri.

On je naglasio kako će cijeli proces glasanja biti izazovan te dodao kako su neke zemlje, poput Španije, otvoreno govorile protiv članstva Kosova u Vijeću Evrope.

Službeni Beograd odluku o prijemu Kosova u članstvo Vijeća Evrope drži "skandaloznom" i "sramotnom", a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da će inicijativa za prijem Kosova u VE proći na zasjedanju Parlamentarne skupštine VE.

Prema njegovim riječima, ako ne dođe do nekih pomjerana, "glavna bitka vodit će se 16. svibnja", kada bi se trebala održati sjednica Odbora ministara Vijeća Europe koji će dati konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članicom VE.

Odbor za politiku i demokraciju Vijeća Evrope odobrio je 27. marta izvještaj o Kosovu u kojem stoji da je ta zemlja ispunila uslove za punopravno članstvo u Vijeću Evrope.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo