10°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

16.04.2024 / 12:39 Svijet - Ženeva

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu
Foto: Vijesti.ba

Izrael i dalje nameće “nezakonita” ograničenja humanitarne pomoći za Gazu, saopćio je u utorak Ured UN-a za ljudska prava, uprkos tvrdnjama Izraela i drugih da su ograničenja ublažena.

Izraelska ofanziva na pojas Gaze izazvana Hamasovim prekograničnim napadima 7. oktobra pretvorila je veći dio pojasa Gaze u pustoš, sa stotinama hiljada ljudi koji su sada raseljeni i stisnuti u južni rub enklave.

Količina pomoći koja sada ulazi u Gazu je sporna, a Izrael i Washington tvrde da su tokovi pomoći porasli posljednjih dana, ali agencije UN-a kažu da je to još daleko ispod minimalnog nivoa potrebnog za zadovoljavanje osnovnih potreba.

- Izrael nastavlja da nameće nezakonita ograničenja na ulazak i distribuciju humanitarne pomoći i da sprovodi široko rasprostranjeno uništavanje civilne infrastrukture - izjavila je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Ureda UN-a za ljudska prava, na brifingu za novinare u Ženevi, ponavljajući pozive na nesputani pristup pomoći.

Izrael, koji negira da ometa pružanje humanitarne pomoći Gazi, suočio se s povećanim međunarodnim pritiskom da pusti više zaliha u pojas Gaze otkako je 1. aprila napao konvoj pomoći, ubijajući međunarodne humanitarne radnike.

- Oni koji dostavljaju ili pokušavaju pristupiti humanitarnoj pomoći nikada ne smiju biti napadani - dodala je Shamdasani, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo