11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

16.04.2024 / 21:13 Svijet - Grad pod vodom

Apokaliptične scene u Dubaiju, u jednom danu palo kiše koliko inače padne u cijeloj godini

Apokaliptične scene u Dubaiju, u jednom danu palo kiše koliko inače padne u cijeloj godini
Foto: X
Količina kiše koja inače padne u godinu dana danas je u jednom danu pala u Dubaiju i izazvala goleme bujične poplave. Ceste su se pretvorile u rijeke, a nabujala voda poplavila je kuće i zgrade.

Šokantan video prikazuje pistu Međunarodnog aerodroma u Dubaiju, nedavno proglašenog drugim najprometnijom aerodromom na svijetu, pod vodom dok masivni avion pokušava prevladati poplavne vode. Veliki mlazovi izgledali su kao brodovi koji se kreću kroz poplavljenu zračnu luku dok je voda prskala iza njih.


Aerodrom je prestao s radom na gotovo pola sata.

"Operacije su i dalje u značajnom prekidu", potvrdio je aerodrom u upozorenju. "Došlo je do velikih poplava na pristupnim cestama oko Dubaija koje vode do aerodroma."


Gotovo 100 milimetara kiše palo je tokom samo 12 sati, otprilike onoliko koliko tamo padne u cijeloj godini, prema podacima Ujedinjenih naroda. Kiša je padala tako jako i tako brzo da su neki vozači bili prisiljeni napustiti svoja vozila jer je poplavna voda porasla, a ceste se pretvorile u rijeke.

Videozapis s društvenih mreža pokazao je kako voda juri kroz lokalni trgovački centar i preplavljuje prizemlja kuća.


Dubai, kao i ostatak Ujedinjenih Arapskih Emirata, ima vruću i suhu klimu. Oborine su rijetke, a infrastruktura nije na mjestu za podnošenje ekstremnih događaja.


Ovakve bujice postat će učestalije zbog klimatskih promjena. Kako se atmosfera nastavlja zagrijavati, sposobna je upiti više vlage poput peškira, a zatim je ispustiti u obliku ekstremnijih naleta kišnih padavina.

Kiša koja je bacila Dubai pod vodu povezana je s većim olujnim sistemom koji prolazi Arapskim poluotokom i kreće se preko Omanskog zaljeva. Ovaj isti sistem također donosi neobično vlažno vrijeme u obližnji Oman i jugoistočni Iran.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo