6°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

17.04.2024 / 10:50 Regija - Nakon glasanja

Milanović: Plenković se grli s Vučićem, s druge strane je Dodik

Milanović: Plenković se grli s Vučićem, s druge strane je Dodik
Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Aktuelni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović glasao je na parlamentarnim izborim za 11. saziv Hrvatskog sabora, a zatim dao izjavu za medije, u kojoj je, između ostalog naveo kako podržava rezoluciju o Srebrenici i ulazak Kosova u VE

"Rezoluciju o Srebrenici podržavam, kao i članstvo Kosova u Vijeću Evrope."

Milanović se potom osvrnuo i na visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH, kazavši kako on "ne postoji".

"Izabran je na nelegalan način. To se slučajno dogodilo jednom u 30 godina i to je iznimka koja ne potvrđuje pravilo."

"Dodik se bori ono što on vidi kao za interese Srba i u tome uživa ogromnu podršku srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Ja to gledam kao Hrvat - pa neće mi neki Njemac, Austrijanac ili Amerikanac objašnjavati šta je u mom interesu."

Prokomentarisao je i Plenkovićevo kršenje izborne šutnje.

"Imate premijera koji ni danas nije odolio kršiti tu simboličnu izbornu šutnju, divljati i pričati gluposti o kršenju Ustava, poštivanju zakona. Za pješački da, ali krivični zakon ne", rekao je Milanović.
 
Milanović je, govoreći o izlaznosti kazao da je rapidno padala te da se nada da će danas biti visoka.

"Sam se ogradio od svih i iskopao kanalčinu", rekao je o Plenkoviću i HDZ-u Hrvatska i dodao da HDZ motiviše ljude da ostanu kući, osim onih koji glasaju za HDZ.

"Drago mi je doći ovdje, oba sina su mi išla ovdje, i ja se vraćam u svoju osnovnu školu, dolazim biciklom...", rekao je.

"Očekujem razgovore i dogovore sa svima koji ne žele da se pljačka i krade. Kad imaš posla s nasilnicima i divljacima koji zloupotrebljavaju svoju funkciju, onda se ponašaš ovako, mora se na mišiće, a i to znam", kazao je pa dodao:

"Mahnitanja AP-a posljednjih dana su fascinantna. Divljački vrijeđati zastupnike, govoriti im da su smeće, toga nije bilo nikad", dodaje. "Oni će dobiti puno glasova, ali sam siguran da će slobodna Hrvatska dobiti više", kaže.

"To je bez ideologije i bez vjere", rekao je o Plenkovićevom HDZ-u. "Vidjeli ste jučer Plenkovića kako se grli s Vučićem, s druge strane Dodik", rekao je Milanović, dodajući da njemu Plenković i njegovi ministri zamjeraju kad se sastane s Dodikom, za što je ocijenio da je gore od licemjerstva.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo