7°C
Mostar 14°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C

17.04.2024 / 11:08 Regija - Fatmir Haxholli

'Znak osvete': Srbija blokira kosovske autobuse na granici s Hrvatskom

'Znak osvete': Srbija blokira kosovske autobuse na granici s Hrvatskom
Foto: FENA

Tajnik Ureda Kosova za vezu s Beogradom Fatmir Haxholli kazao je da su na granici Srbije s Hrvatskom od ponoći zaustavljena najmanje četiri autobusa s kosovskim registarskim tablicama i to kao znak osvete nakon preporuke Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za prijem Kosova u tu organizaciju.

“Iz osvete i apsurdne nervoze prema glasanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, za članstvo Republike Kosovo u ovoj međunarodnoj instituciji, vlasti Srbije, na prijelazu Batrovci, Srbija – Hrvatska, od ponoći drže u blokadi najmanje četiri autobusa registarskih oznaka i putnike, državljane Republike Kosovo“, napisao je Haxholli na Facebooku.

Haxholl drži kako je blokiranje preko 300 građana flagrantno kršenje ne samo briselskih sporazuma, već i temeljnih ljudskih prava zajamčenih svim međunarodnim konvencijama.

"Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje uz obrazloženje 'da je to naređenje iz Beograda'", kazao je Haxholl te dodao da će otići do graničnog prijelaza Srbije i Hrvatske, kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze državljani Kosova.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila u utorak u Strasbourgu preporuku za prijem Kosova u to organizaciju što je naljutilo službeni Beograd koji ne priznaje nezavisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem.

Kosovo i Srbija potpisali su u aprilu 2013. pod pokroviteljstvom Evropske unije sporazum o normalizaciji odnosa, ali je taj proces dospio u slijepu ulicu jer Priština inzistira na priznanju, koje Beograd kategorički odbacuje.

Prijedlog za prijem Kosova u Vijeće Evrope naći će se na dnevnom redu sastanka Odbora ministara vanjskih poslova 16. i 17. maja u Strasbourgu kada bi trebala biti donesena konačna odluka i to dvotrećinskom većinom ministara.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo