20°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

17.04.2024 / 12:46 Kultura - Skenderija

Foto: Počeo je Međunarodni sarajevski sajam knjiga

Počeo je Međunarodni sarajevski sajam knjiga, koji će trajati do 22. aprila pod motom: “Moja riječ“.

Sajam knjiga posvećen je piscima, pismima i jezicima svijeta i umjetnosti, obrazovanju i nauci i učešću bh. i svjetskih autora i izdavača, bibliotekara i knjižara u kreativnoj industriji izdavaštva. Međunarodni okrugli sto o prevođenju i autorskim pravima i afirmaciji prevođenja djela naših autora na svjetske jezike i prevođenja djela svjetskih autora na naše jezike održat će se 20.4.2024. od 11.00 do 15.00 sati.

Na sajmu učestvuje, u svim dvoranama Skenderije na površini od 10.000 kvadratnih metara, 150 izdavačkih kuća koje će predstaviti 130 novih knjiga i 175 autora i promotora na 86 promocija u Bosanskoj kući u Dvorani Mirza Delibašić.

Počasni gosti Sajma su autori bosanskohercegovačke dijaspore koji će imati poseban program promocije svojih djela i prezentaciju projekata za saradnju sa Društvom pisaca i Pen centrom. Na Sajmu će se predstaviti kulturni centri koji djeluju u BiH i susjedstvu, te nacionalne izložbe knjiga i pisci iz drugih zemalja Evrope i svijeta.

U organizaciji Ministarstva kulture Republike Srbije i Društva pisaca BiH biće upriličeni Susreti pisaca BiH i Srbije.

Tokom trajanja Sajma knjige planirano je nekoliko izložbi, a tu je i izložba prodajnog karaktera studenata grafike Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Novost na Sajmu knjige je poseban dječiji program „Dječiji grad“, u okviru kojeg će biti upriličene promocije, radionice, predstave, performansi.

Sajam se održava u partnerstvu sa Društvom pisaca BiH, PEN Centrom BiH,UNSA - Bibliotekom Sarajevo, NUB-om BiH, te naučnim i muzejskim institucijama...

Ulaz za posjetioce biti simbolično 1 KM, a za najavljene grupne posjete obrazovnih institucija svih nivoa besplatan u radnom vremenu od 10:00 do 19:00h.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo