16°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

17.04.2024 / 14:03 Regija - Priština

Osmani proglasila Dan žalosti na Kosovu u spomen na žene i djevojke žrtve femicida

Osmani proglasila Dan žalosti na Kosovu u spomen na žene i djevojke žrtve femicida
Foto: Facebook

Na Kosovu je danas Dan žalosti u spomen na žene i djevojke žrtve femicida a koji je kosovska predsjednica Vjosa Osmani proglasila nakon što su u toj zemlji u manje od sedmicu dana ubijene dvije žene. 

U Centru za socijalni rad, u Uruševcu, u petak je Valon Aliu ubio bivšu suprugu (21) a u ponedjeljak su građani Kosova u središtu Prištine tijekom prosvjedne šetnje tražili veću sigurnost za djevojke i žene na Kosovu.

U Peći je jučer Edmond Lajqiju ubio svoju suprugu dok se u Prištini održavao Forum Žene, mir i sigurnost a na Kosovu je posljednjih trinaest godina ubijeno više od pedeset žena.

Predsjednica Kosova je pozvala sigurnosne i institucije pravosuđa, civilno društvo, građane, žene i muškarce da zajedno rade na zaustavljanju rodno zasnovanog nasilja koje državu može uništi iznutra.

Obilježavanju Dana žalosti na Kosovu produžilo se i američko veleposlanstvo, a američke zastave spuštene su na pola koplja.

"Nedavna ubojstva i djela nasilja u obitelji naglašavaju hitnu potrebu da se učini više na rješavanju i sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama. Moramo težiti izgradnji društava u kojima svaki pojedinac može živjeti bez straha i štete", kazao je američki veleposlanik na Kosovu Jeffrey Hovenier.

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde rekao je da su posljednji slučajevi rodno uvjetovanog nasilja šokantni za sve te izrazio saučešće porodicama žrtava.

“Nedavni slučajevi rodno uvjetovanog nasilja šokantni su za sve. Pridružujemo se narodu Kosova danas na Dan žalosti i izražavamo saučešćeonima koji trpe zbog gubitaka. Paralelno s Forumom Žene, mir i sigurnost, naglašavamo svoju predanost radu na okončanju rodno uvjetovanog nasilja”, napisao je Rohde na društvenoj mreži X.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo