9°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

18.04.2024 / 11:14 Regija - Slovenski premijer

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu
Foto: Arhiv

Slovenski premijer Robert Golob izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je čestitao Andreju Plenkoviću na izbornoj pobjedi i rekao kako vjeruje da će i dalje biti hrvatski premijer.

“Ja sam još sinoć čestitao na pobjedi Plenkoviću, sadašnjem i vjerujem budućem premijeru”, rekao je Golob po dolasku na drugi vanredni samit EU-a.

“Mi smo u Sloveniji zadovoljni jer vjerujem da smo u zadnje dvije godine napravili veliki korak naprijed u odličnim odnosima i vjerujem da će se s novom vladom s istim vodstvom ti odlični odnosi nastaviti”, rekao je Golob.

Golob je u srijedu prvi dan samita zastupao Plenkovića, koji je zbog izbora ostao u Zagrebu, ali je u četvrtak doputovao u Bruxelles.

Prvi dan vanrednog samita čelnici su posvetili vanjskopolitičkim temama, prije svega situaciji na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael te su odobrili nove sankcije protiv iranskog režima.

Također su pozvali da se Ukrajini što hitnije dostave sistemi za protuzračnu obranu.

Drugi dan samita posvećen je ekonomskim pitanjima. Bivši talijanski premijer Enrico Letta predstavit će čelnicima svoj izvještaj o budućnosti evropskog jedinstvenog tržišta. Čelnici EU-a zadužili su Lettu da pripremi taj izvještaj u junu prošle godine.

Lettin izvještaj, odnosno budućnost jedinstvenog tržišta i konkuretnost evropskog gospodarstva, središnja je tema ovoga izvanrednog samita, ali je malo pala u sjenu zbog zaoštravanja situacije na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael.

Čelnici će također razgovarati o strateškim prioritetima EU-a za razdoblje 2024. do 2029. godine, prenosi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo