19°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

18.04.2024 / 12:34 Svijet - Autor Muhamed Salem

Ova potresna fotografija iz Gaze proglašena je najboljom ove godine

Ova potresna fotografija iz Gaze proglašena je najboljom ove godine
Foto: Agencije
Reutersov fotograf Muhamed Salem dobio je danas prestižnu nagradu za najbolju svjetsku novinsku fotografiju 2024. za svoju fotografiju Palestinke koja grli tijelo svoje petogodišnje nećakinje u Pojasu Gaze.

Fotografija je snimljena 17. oktobra 2023. u bolnici Naser u Han Junisu na jugu Pojasa Gaze, gdje su porodice tražile rodbinu ubijenu u izraelskom bombardovanju. Na fotografiji je prikazana Inas Abu Maamar (36) koja jecajući drži u rukama tijelo svoje nećakinje Saly omotano u plahtu u bolničkoj mrtvačnici.Objavivši dobitnika nagrade, Svjetska fondacija za novinsku fotografiju iz Amsterdama istakla je da je važno odati priznanje opasnostima s kojima se suočavaju novinari koji izvještavaju o sukobima.

U ratu između Izraela i Hamasa poginulo je 99 novinara.

"Novinski i dokumentaristički fotografi širom svijeta rade uz veliki rizik", rekla je izvršna direktorica organizacije Džumana El Zein Huri.

"U protekloj godini broj poginulih novinara u Gazi gotovo je rekordan. Važno je shvatiti traume koje su doživjeli kako bi svijetu pokazali humanitarne posljedice rata."

Salem, 39-godišnji Palestinac, radi za Reuters od 2003. Istu nagradu dobio je i 2010. Ocjenjivački sud rekao je da je njegova pobjednička fotografija 2024. "komponirana brižno i s poštovanjem, pružajući metaforički i doslovni uvid u nezamisliv gubitak".

"Osjetio sam da fotografija sažima širi smisao onoga što se događa u Pojasu Gaze", rekao je Salem kada je fotografija prvi put objavljenja u novembru. "Ljudi su bili zbunjeni, trčali su s jednog mjesta na drugo, nestrpljivi doznati sudbinu svojih voljenih i ta žena mi je zapela za oko držeći tijelo malene djevojčice koje nije željela pustiti", rekao je, javlja Hina.

Ocjenjivački sud izabrao je pobjedničku fotografiju između 61.062 fotografije 3851 fotografa iz 130 zemalja. Fotografkinja časopisa GEO Lee-Ann Olwage iz Južnoafričke Republike pobijedila je u kategoriji priče godine fotografijama koje dokumentiraju demenciju na Madagaskaru.

U kategoriji dugoročnih projekata pobijedio je Alejandro Cegarra iz Venezuele za seriju fotografija "The Two Walls" za New York Times/Bloomberg.

Ukrajinska fotografkinja Julia Kochetova dobila je nagradu za otvoreni format za svoj rad "War is Personal", koji dokumentira rat u njezinoj zemlji spletom fotografija, poezije, audio zapisa i muzike u dokumentarističkom stilu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo