17°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

18.04.2024 / 13:31 Politika - Negator genocida u NSRS

Dodik: Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u Srebrenici

Dodik: Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u Srebrenici
Foto: NSRS

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas, obraćajujući se narodnim poslanicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, da se RS prema Srebrenici odnosi kao mjestu gdje je počinjen zločin u ratu, te da to “nikada nije bilo sporno”.

U toku rasprave o izvještaju "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.", Dodik je rekao da to “dokazuje i činjenica da su svi koje je Haški tribunal potraživao – isporučeni”.

- Meni je žao svake žrtve, svakog Bošnjaka koji je stradao i njhovih porodica. Međutim, istina se ne može nametnuti presudama iz Haškog suda koji je, po našem mišljenju, politički sud Srbima. Još jednom, nema dokaza da je u Srebrenici bio genocid – izjavio je Dodik.

On je rekao da današnja rasprava o izvještaju o Srebrenici predstavlja i reakciju na iniciranu rezoluciju o Srebrenici u UN-u.

"Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici. Stradali su vojnici koji su se probijali, to je vojnički posao. Naravno, bilo je i civila koji su bili tu s njima pa su i oni stradali. Nesumnjivo, bilo je tu i zločina sa srpske strane. Ja sve one koji su počinili zločine odbacujem. Oni nama ne trebaju. Ali ono što vi radite jeste da želite da etiketirate kompletan jedan narod. To također odbacujem", dodao je Dodik.

Samostalni poslanik u NSRS Ramiz Salkić poručio je da je za njega neprihvatljiv izvještaj o Srebrenici koji se nalazi na dnevnom redu.

- Pričom o negiranju genocida u Srebrenici je proizašlo toliko rezolucija, a negiranje je posljednji čin genocida. Vaše je da prihvatite ono što piše u haškim sudskim presudama, a ne da negirate - kazao je Salkić.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da će posebna sjednica trajati dok ne budu okončane rasprave o svim tačkama dnevnog reda, na kojem su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku, Prijedlog izbornog zakona RS, Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS i Prijedlog zakona o imunitetu RS.


(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo