7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 10:24 Regija - Glavni štab Vojske Srbije

'Do kraja mjeseca dostavit ćemo Vučiću prijedlog za način služenja obaveznog vojnog roka'

'Do kraja mjeseca dostavit ćemo Vučiću prijedlog za način služenja obaveznog vojnog roka'
Foto: FENA

Načelnik Glavnog štaba Vojske Srbije (VS) Milan Mojsilović izjavio je da će do kraja mjeseca vojska dostaviti srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću prijedlog za način služenja obaveznog vojnog roka.

"Glavni štab je razradio više mogućih modela služenja vojnog roka, s jasno definiranim pozitivnim i negativnim učincima, uz usporednu analizu po prethodno definiranim kriterijima, na osnovu čega je prepoznat i izdvojen optimalan model", rekao je Mojsilović.

Prema njegovim riječima, Glavni štab VS obavezni vojni rok vidi kao dugoročno rješenje za dostizanje potrebne kvalitete kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica, odnosno novačkog i rezervnog potencijala Vojske Srbije.

"Jasno je kako je za primjenu ovog modela neophodno izvršiti određenu transformaciju Vojske Srbije i na tom planu počeli smo ozbiljan rad s Ministarstvom obrane Srbije kako bismo spremni dočekali buduće izazove", kazao je Mojsilović u intervjuu za srbijanski časopis "Politika".

Glavni štab Vojske Srbije u januaru je predložio srbijanskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri mjeseca.

Prijedlog je upućen "u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz pomlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i pričuvnog sastava", saopćili su iz srbijanskog Ministarstva odbrane.

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut odlukom državnog parlamenta u decembru 2010., kada je uspostavljena profesionalna vojska, te je tako napuštena tradicija služenja vojnog roka, koja u Srbiji u različitim oblicima postojala već skoro dva stoljeća.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo