21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

23.04.2024 / 13:53 Svijet - Istraživanje

Mladi u Njemačkoj nezadovoljni, sve više se okreću ekstremnoj desnici

Mladi u Njemačkoj nezadovoljni, sve više se okreću ekstremnoj desnici
Foto: dpa
Mladi u Njemačkoj nezadovoljni su situacijom u zemlji i sve češće biraju ekstremne stranke poput AfD-a, proizlazi iz danas objavljenog istraživanje o njemačkoj mladoj generaciji.

"Trenutno bi 22 posto mladih u dobio od 14 do 29 godina biralo Alternativu za Njemačku, što je dvostruko više nego prije dvije godine", proizlazi iz istraživanja "Mladi u Njemačkoj 2024", prenosi HINA.

Istovremeno bi 18 posto mladih biralo Zelene, što je drastični pad u usporedbi s posljednjim istraživanjem, kada se za Zelene odlučilo 27 posto ispitanih. Loše rezultate su ostvarile i ostale dvije stranke vladajuće koalicije, socijaldemokrati s 12 te liberali s 8 posto. Demokršćansku Uniju CDU/CSU bi biralo 20 posto mladih.

"Bilježimo značajan pomak udesno kod mladih birača", rekao je Klaus Hurrelmann, jedan od autora istraživanja.

Što se tiče procjene vlastite financijske situacije, lične perspektive i profesionalnih mogućnosti mladi reaguju blago pozitivno odnosno izražavaju određeno zadovoljstvo, no stanje se pogoršalo kad je riječ o mišljenju o privrednom razvoju i općenito društvenim odnosima jer je mlada generacija 2022. i 2023. bila prilično nezadovoljna ekonomskim razvojem, socijalnom kohezijom i političkim uslovima.

Kao najveće probleme mladi navode podjelu društva, ali i inflaciju i drastični porast stanarina. Pala je i spremnost prihvata izbjeglica. U tzv. Shellovom istraživanju o raspoloženju mladih u Njemačkoj iz 2019. 57 posto ispitanih je pokazalo spremnost za prihvat novih izbjeglica. U aktualnom istraživanju se pozitivno izjasnilo samo 26 posto.

Autori aktualnog istraživanja primjećuju posebni porast nezadovoljstva društvenim prilikama nakon pandemije koronavirusa.

"Čini se da je pandemija ostavila dubokog traga kada je u pitanju povjerenje mladih u budućnost", navodi se u istraživanju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo