6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

23.04.2024 / 15:44 BiH - 13 miliona eura

EU4AGRI projekat podržao 171 projekat ruralnog razvoja

EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024), sa ciljem modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekat vrlo je značajan za sektor poljoprivrede i ruralni razvoj BiH i predstavlja veoma bitnu inicijativu koju podržava Evropska unija u vrijednosti od 20 miliona eura kroz finansijsku i tehnički podršku.

"Ovdje se radi o razvojnim projektima gdje subjekti, odnosno prerađivački kapaciteti, moraju razmišljati na malo drugačiji način, odnosno kroz poslovne planove i razvoj investicija gdje smo im vjetar u leđa i zajedno sa njima ulažemo u njihova poslovanja. U posljednje četiri godine smo implementirali skoro 13 miliona eura, od raspoloživih 15 miliona, podržali smo kroz to 171 projekat i preko 2000 korisnika", kazala nam je Nedža Adilagić, projektna menadžerica EU4AGRI projekta.

EU4AGRI-Recovery projekat nastao je kao odgovor na negativne posljedice pandemije covid19 gdje se nastojalo da se poljoprivrednicima pomogne da nastave poslovanje i izađu iz negativnih posljedica.

"Osim toga, jako je bitno naglasiti da smo radili i na pomaganju poljoprivrednicima kako bi uveli nove inovativne poslovne modele u prethodnom periodu koje smo uradili ne samo kroz javne pozive nego i kroz tehničku podršku koja je pružena od strane naših stručnih eksperata. Također, radili smo direktno sa start up-ima, tačnije, projekat je podržao 14 start up-a, a to su sve mladi ljudi koji se žele baviti poljoprivredom", kazal nam je Anela Rodić-Jarebica, projektna menadžerica EU4AGRI-Recovery projekta.

Projekat EU4AGRI primarno je finansiran sredstvima Evropske unije (EU) u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Vrijednost projekta je 20 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

(Vijesti.ba)

Izdvajamo