11°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

25.04.2024 / 08:16 Regija - Zagreb

U Hrvatsku stiže prvih šest Rafalea

U Hrvatsku stiže prvih šest Rafalea
Foto: MORH
Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak dolaze u Hrvatsku, ...

... dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

"Historijskim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od jednog sata i četrdeset minuta, piloti pobjedničke Hrvatske vojske u Hrvatsku će dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora", najavio je prije dva dana ministar obrane Ivan Anušić na društvenoj mreži X.


Hrvatska će vojska tako imati moderniziranu borbenu letačku flotu, što predstavlja najveće ulaganje Vlade i Ministarstva odbrane RH u odbrambene snage, poručio je resorni ministar.

Odluku o kupovini borbenih aviona Rafale, hrvatska vlada je donijela 28. maja 2021.godine, kada je zadužila Ministarstvo odbrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. novembra iste godine potpisali tadašnji ministar odbrane Mario Banožić i francuska ministrica odbrane Florence Parly, u sklopu zvanične posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj, piše Hina.

Za kupovinu Rafalea iz državnog je budžeta osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026. godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 miliona eura, za sljedeću 65 miliona, dok će se iz budžeta za 2026. godinu izdvojiti oko 18 miliona eura.

Ugovorom između Hrvatske i Francuske također je obuhvaćena vojna saradnja, održavanje zajedničkih vježbi ratnog zrakoplovstva dviju zemalja te obuka hrvatskih pilota i tehničkog osoblja. Krajem januara 2023. godine, u spomenutu francusku bazu poslana je prva grupa pilota na obuku u trajanju od 15 mjeseci. Do danas je program obuke za Rafale prošlo oko 90 pripadnika oružanih snaga različitih specijalnosti, navode u Ministarstvu odbrane RH.

Obuka pilota višenamjenskih borbenih aviona savezničkih i partnerskih država trebala bi se provoditi i u Hrvatskoj, odnosno u Centru za obuku pilota borbenih aviona (Fighter Pilot Training Center, FPTC) čije je osnivanje podržala Vlada, a predviđeno je da ono s radom počne 2026. godine.

Svečanost prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona održat će se u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje su na kompleksu ukupne površine oko 20 hiljada metara četvornih, izgrađene nove zgrade za simulatore i eskadrilu, hangar za održavanje, zgrade za održavanje motora, skladište pričuvnih dijelova te hangar za smještaj aviona.

Vrijednost cijelog kompleksa procijenjena je na oko 37 miliona eura.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo