18°C
Mostar 21°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

25.04.2024 / 20:00 Regija - Brisel

Glavni pregovarači Kosova i Srbije završili sastanak bez konkretnih rezultata

Glavni pregovarači Kosova i Srbije završili sastanak bez konkretnih rezultata
Foto: X
Peti sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bislimija pod pokroviteljstvom Evropske unije u četvrtak je Briselu završio bez konkretnih pomaka u normalizaciji odnosa dvije zemlje a nakon što je na Kosovu ukinut srpski dinar kao sredstvo plaćanja.   

Petković je u izjavi novinarima nakon sastanka, koji je trajao sedam sati kazao kako se pitanje srpskog dinara mora hitno riješiti, ali kako nije optimist jer daljnji tok razgovora ne ovisi od Beograda koji je i na ovaj sastanak došao s konstruktivnim prijedlozima.

"Imali smo priliku prezentirati naše prijedloge o idejama EU i riješiti pitanje dinara, ali politika Albina Kurtija je protjeravanje Srba s Kosova i on je odlukom o ukidanju dinara ugrozio opstanak srpskog naroda", rekao je Petković.

Petković je kazao kako će razgovori biti nastavljeni 13. maja, ali da Bislimija ne interesiraju Srbi koji žele napustiti Kosovo nego oni koji se žele integrirati u kosovsko društvo.

"Cijelo vrijeme Bislimi je dobacivao, pravio paralele, govorio da ga ne interesiraju Srbi koji žele napustiti Kosovo već Srbi koji se žele integrirati čime je potvrdio da je politika Kurtija da nema Srba na Kosovu", rekao je Petković te dodao kako se sve to ne bi događalo da je formirana Zajednica srpskih općina (ZSO).

Na Kosovu je od 1. februara stupila na snagu uredba kosovske centralne banke (CBK) koja predviđa gotovinska plaćanja i platni promet isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice na Kosovu jer deseci hiljada Srba plaće, penzije i socijalna davanja primaju u dinarima, koje koriste i za kupnju i prodaju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo