13°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

25.04.2024 / 23:55 Svijet - Kairo

Egipat zatražio sastanak sa Izraelom, traži se prekid vatre u Gazi

Egipat zatražio sastanak sa Izraelom, traži se prekid vatre u Gazi
Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry i ministrica Yasmine Fouad
Egipat je zatražio novi sastanak sa Izraelom u okviru obnovljenih napora da posreduje u postizanju dogovora o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Pojasu Gaze, izjavili su danas egipatski izvori.

Isti izvori navode da su egipatski, izraelski i američki zvaničnici jučer održali direktne i online sastanke u kojima su tražili ustupke kako bi bio ostvaren napredak u višemjesečnim pregovorima za primirje u sukobu između Izraela i palestinske militantne organizacije Hamas.

Prema riječima izvora, Egipat je izrazio uvjerenje da je Izrael iskazao više volje da dozvoli raseljenim iz Gaze da se vrate na sjever enklave uz ograničene sigurnosne provjere i procedure prema onima koji nisu osumnjičeni za militantne aktivnosti.

Mogućnost nesmetanog povratka civila na sjever Gaze i povratak ili prerasporođivanje izraelskih snaga bili su kamen spoticanja u ranijim pregovorima oko prekida vatre u kojima posreduju Egipat i Katar.

Izvori dodaju da se očekuje da će sutra biti održan sastanak između egipatskih i izraelskih zvaničnika u Kairu, a da će potom biti i susreti sa predstavnicima Hamasa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo