18°C
Mostar 21°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

26.04.2024 / 11:14 BiH - Rybar

Ruski vojni bloger u RS: Kada stignemo do Odese imaćemo direktan kanal do RS

Ruski vojni bloger u RS: Kada stignemo do Odese imaćemo direktan kanal do RS
Foto: Ilustracija

Mihail Zvinčuk, ruski vojno-politički analitičar i vlasnik jednog od najpopularnijih Telegram kanala "Ribar" na poziv Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske posjetio je manji bh. entitet.

On je tokom boravka u RS poručio da je Telegram glavno oružje Rusije u, kako je naveo, infomacionom ratu. Jedan je od najuticajnijih ruskih ratnih blogera koji se predstavlja pod imenom "Rybar". Boravio je proteklih dana u Bosni i Hercegovini i Srbiji gdje je održao svojevrsnu "edukaciju" kako voditi kanale na ruskoj mreži Telegram za vrijeme "ratnih uslova".

Kako je pojašnjeno, edukacijom su bili obuhvaćeni studenti, novinari, političari i akademici, a predavanje u našoj zemlji obavio je u entitetu RS.

"Naš tim je cijelu prošlu sedmicu proveo u Srbiji i Republici Srpskoj. Educirali smo i objašnjavali kako kreirati i voditi Telegram kanale, organizirati ih u mreže, distribuirati pravi sadržaj i boriti se protiv dezinformacija", navedeno je u objavi.

Kako su dodali, cilj je pokazati da je moguće upravljati i bez Twittera/X-a, Facebooka i Instagrama.

- Rusija je stariji brat, a Srbija mlađi. Vi ste u RS sada krajnja tačka i držite odbranu. Vjerujem da odnosi između Rusije i srpskog naroda, ja u ovom slučaju ne dijelim Srbiju i RS u ovom slučaju, da će naše rukovodstovo raditi diplomatski, a kada stignemo do Odeske oblasti, do Dunova, imaćemo direktan kanal za odlazak u Srbiju i Republiku Srpsku, rekao je.

On dodaje da su Srbija i RS bolna tačka na koju Rusija mora trošiti resurse, jer u suprotnom bi Zapad to iskoristio da kaže da se radi o izdaji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo