12°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

26.04.2024 / 14:31 Svijet - Ženeva

UN: Uklanjanje ruševina iz Gaze moglo bi potrajati 14 godina

UN: Uklanjanje ruševina iz Gaze moglo bi potrajati 14 godina
Foto: X

Uklanjanje ogromne količine ruševina, uključujući i neeksplodirana ubojna sredstva ostavljena u razornom ratu Izraela u Pojasu Gaze moglo bi potrajati oko 14 godina, izjavio je u petak zvaničnik Ujedinjenih nacija.

Izraelska vojna kampanja protiv vladajuće palestinske grupe Hamas u Gazi smanjila je veći dio uske, priobalne teritorije od 2,3 miliona ljudi na pustoš s većinom civila bez domova, gladnih i u opasnosti od bolesti.

Pehr Lodhammar, viši oficir u Službi Ujedinjenih naroda za uklanjanje mina (UNMAS), kazao je na brifingu u Ženevi da je rat ostavio oko 37 miliona tona otpada na široko urbaniziranoj, gusto naseljenoj teritoriji.

Kazao je da je, iako je nemoguće utvrditi tačan broj neeksplodiranih ubojnih sredstava pronađenih u Gazi, predviđeno da bi moglo potrajati 14 godina pod određenim uslovima da se raščiste ruševine, uključujući i one iz uništenih zgrada.

- Znamo da obično postoji stopa neuspjeha od najmanje 10 posto kopnene municije koja se ispaljuje. Govorimo o 14 godina rada sa stotinu kamiona - kazao je.

Hamas je pokrenuo rat šokantnim upadom na južni Izrael u kome su njegovi borci ubili 1.200 ljudi, sudeći po izraelskim podacima. Vjeruje se da Hamas još drži 129 talaca od 253 koliko ih je uzeo 7. oktobra.

Najmanje 34.305 Palestinaca je ubijeno, a 77.293 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, tvrdi ministarstvo zdravstva Gaze, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo