9°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

27.04.2024 / 15:00 BiH - Direktor MC Srebrenica

Suljagić: Milošević prijetio iz pozicije sile, Vučić i Dodik iz straha

Suljagić: Milošević prijetio iz pozicije sile, Vučić i Dodik iz straha
Foto: Vijesti.ba
Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica komentarisao je na društvenoj mreži X, prijetnje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednika manjeg bh. entiteta RS Milorada Dodika, povezaviši ih sa onima koje je upućivao nekadašnji predsjednik Srbije i haški optuženik za ratne zločine i genocid Slobodan Milošević.

"Slobodan Milošević je prijetio iz pozicije sile. Aleksandar Vučić i Milorad Dodik prijete iz pozicije straha", napisao je Suljagić.


Inače, navedeni komentar se referiše na sve izraženiji jaz u stavovima predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini oko najavljene Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja bi se iza sedmog maja trebala naći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a čijim bi se usvajanjem 11. juli proglasio Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije danas okarakterisao je prijedlog rezolucije kao podmukao potez političkih predstavnika Bošnjaka.

Rekao je i da ovaj bh. entitet želi da živi slobodno, a ne sa onima koji ih, kako kaže, smatraju genocidnim.

"I to je protiv srpskog naroda. I ovdje hoću da kažem da se genocid desio na Srbima u Prvom i Drugom svjetskom ratu. I to svi znamo", rekao je Dodik ranije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo