12°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C

28.04.2024 / 13:00 BiH - FOTO&VIDEO

Akcija čišćenja jezera Modrac okupila više od 400 učesnika

U cilju obilježavanja Dana planete Zemlje, Sportsko ribolovno društvo Tuzla i Grad Tuzla danas su organizovali akciju čišćenja obale jezera Modrac, koja je okupila oko 400 građana, volontera, ribolovaca, lovaca, uposlenika Gradske uprave i mnogih drugih.

Današnja akcija obale jezera Modrac jedna je od najmasovnijih i najbolje organizovanih u posljednjih nekoliko decenija.

Akcija čišćenja obale jezera Modrac: Jedna je od najmasovnijih i najbolje organizovanih u posljednjih nekoliko decenija. Video: Vijesti.ba

Posted by Vijesti.ba on Sunday, April 28, 2024

„Jutros se na ovom mjestu okupilo više od 400 naših sugrađanki i sugrađana, članova nevladinih organizacija, privrednih subjekata, javnih preduzeća i ustanova. Svi ljubitelji prirode i društveno odgovorni pojedinci su došli da pokažu kako treba se odnositi prema prirodi“, kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Desetine tona smeća odvezeno je sa obale jezera Modrac, stoga apel neodgovornim pojedincima da smeće odlažu na mjesta predviđena za to, nikako u prirodu.

„Mi svojim primjerom pokazujemo kako se treba odnositi prema svojoj okolini. Kada ovo sve očistimo, mislim da će biti sramota one koji bi željeli nešto da bace. Ja želim da vjerujem u to. Ovo je prva u nizu akcija koje ćemo mi ovdje organizovati. Želimo napraviti dobre uslove za Svjetsko prvenstvo u ribolovu koje će biti organizovano na ovom mjestu naredne godine“, dodaje Lugavić.

Akcija ima za cilj ne samo čišćenje obale, već i poribljavanje, pošumljavanje, stvaranje ugodnog ambijenta za građane i posjetioce, ali i unapređenje infrastrukture kako bi napravili funkcionalnije i ljepše okruženje.

„Mi iz Udruženja 'Eko-zeleni' smo istinski partneri svima koji se bore za zaštitu životne sredine. S tim u vezi smo danas donirali nekoliko sadnica koje će biti posađene na ovom mjestu. Osim toga učestvujemo i u uklanjanju otpada sa ovog područja. Ovo je akcija za svaku pohvalu i prilika da uputimo apel svima koji bacaju smeće na ovom mjestu da to ne rade, da se ekološki probude i shvate da se moramo brinuti o našoj prirodi“, kaže predsjednik Udruženja „Eko-zeleni“ Muhamed Omerović.

Nakon akcije čišćenja svi učesnici su imali priliku da se i zabave uz muziku, jelo i piće.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo