15°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

29.04.2024 / 14:04 Sport - Podrška za mlade

Fondacija UNIQA SEE Future za bolju budućnost mladih talenata iz regije

U Zagrebu je zvanično počela sa radom Fondacija UNIQA SEE Future, koja će podržavati mlade talente iz oblasti sporta, kulture i održivosti sa prostora jugoistočne Evrope.

Glavni cilj fondacije je osigurati mladim talentima bolje uslove, kako bi maksimalno razvili potencijale i ostvarili svoje ciljeve, poručio je predsjednik UNIQA SEE regije Adel Bahtanović.

"Ovim potezom napravili smo iskorak u društveno odgovornom poslovanju aktivno učestvujći u kreiranju naprednijeg društvenog okruženja. Cilj fondacije je poticanje lokalnih zajednica i jačanje uključenosti kroz razne programe podrške u skladu sa sloganom "Živimo bolje zajedno" čime se potiče solidarnost i saradnja za ostvarenje zajedničkih ciljeva. Ideja Fondacije proizašla je iz misije UNIQA osiguranja koja se temelji na poboljšanju života klijenata i njihovih porodice inovativnim ponudama i uslugama, ali i podržavanjem odgovornog razvoja zajednice".

Prva mlada sportska nada koju će fondacija podržati je Luna Vujović (14), pobjednica Evropskog juniorskog prvenstva te osvajačica Wimbledona za juniorke do 14 godina. Luna je posvećena sportašica koja tenis igra od svoje šeste godine, a ne skriva koliko joj je važna podrška.

“Podrška roditelja i porodice je najvažnija, ali jako je lijepo i ohrabrujuće imati iza sebe ljude i organizaciju kao što je UNIQA osiguranje. Iskustvo i perspektive koje nam mentori, koji su već prošli brojne izazove u životu mogu prenijeti, su neprocjenjiva. Niko vas ne može pripremiti za ono šta slijedi i šta će se dogoditi, svako ima svoj put, no poticajno je čuti druge i osjećam se odgovornom jer vjeruju u mene”, kazala je na predstavljanju Luna Vujović.

Na zagrebačkom Evropskom trgu, mlada Lana Vujović je odigrala zanimljiv egzibicioni meč sa teniskom legendom Goranom Ivaniševićem, brand ambasadorom UNIQA osiguranja koji će u budućnosti biti njen mentor na putu ka vrhu svjetskog ženskog tenisa.

"Sretan sam što kroz ovu fondaciju i saradnju s UNIQA osiguranjem mogu pomoći mladim ljudima jer sam svjestan koliko je podrška bitna. Puno su se promijenile okolnosti u odnosu na vrijeme kad sam ja bio na početku karijere i kad sam se oslanjao na podršku vlastite porodice. Kad ste mladi, u početku je jako važno da se možete osloniti na nekoga ko ima iskustvo i zahvaljujući svemu što sam u životu prošao, drago mi je da kroz fondaciju mogu biti podrška mladim talentima, bez obzira bave li se sportom ili nekom drugom aktivnošću“, izjavio je na predstavljanju UNIQA SEE Future Goran Ivanišević.

Tako je započela promocija fondacije UNIQA SEE Future, kojoj su prisustvovali brojni mediji iz regije, poznate ličnosti iz svijeta sporta i kulture, te veliki broj ljudi koji su se tog popodneva zatekli u Zagrebu.

Podrška Fondacije kulturi započet će partnerstvom sa Sarajevo Film Festivalom koji UNIQA sponzorira drugu godinu zaredom, ali i drugim projektima za podršku mladim umjetnicima. UNIQA SEE Future, među ostalima, promiče i filantropiju, zdrave stilove života, podupire inicijative usmjerene na zaštitu okoliša i pitanja održivosti, društveno odgovorno poslovanje, umjetnost (film, muzika, fotografija, slikarstvo), savremena zanimanja i trendove u digitalnom svijetu i brojna druga područja koja direktno služe kao podrška lokalnim zajednicama.

To je potvrđeno i na donatorskoj večeri povodom osnivanja UNIQA SEE Future Fondacije, kojoj su prisustvovale mnogobrojne ličnosti iz svijeta sporta, kulture i biznisa. Aukcijom vrijednih sportskih predmeta prikupljena su i dodatna sredstva za podršku mladih talenata u regiji.

UNIQA SEE Future fokusirat će se na pružanje podrške mladim talentima jer su oni nositelji promjena i imaju potencijal transformisati lokalne zajednice. Kroz programe stipendiranja i mentorstva, fodancija će pružiti mladima resurse i prilike da usavrše svoje talente i ostvare svoj puni potencijal.


V. Vukmirović

(Vijesti.ba)

Izdvajamo