10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

29.04.2024 / 20:08 Regija - Lažni mirotvorac

Vučić ponovo izbjegava riječ suverenitet kada govori o BiH

Vučić ponovo izbjegava riječ suverenitet kada govori o BiH
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas tamošnjoj javnosti nakon povratka iz New Yorka.

Govoreći o BiH, on je ponovo iskazao nepoštivanje suvereniteta naše zemlje.

"Srbija priznaje BiH i njen teritorijalni integritet i teritorijalni integritet Republike Srpske i traži poštovanje 'Dejtona'", rekao je Vučić i još jednom pitao američke "partnere" zašto podržavaju kršenje "Dejtona".

Po ko zna koji put, Vučić je izbjegao iskazati poštovanje suverenitetu Bosne i Hercegovine. To je još jedan dokaz da se aktuelno vodstvo Srbije drži uputa napisanih u SANU Memorandumu 2, u kojem je jedna od bitnijih ona o podrivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Naime, suverenitet označava sve ono što Vučić želi da ospori Bosni i Hercegovini: vrhovnu i konačnu političku vlast, iznad koje, u pogledu donošenja i provođenja političkih odluka, nema više vlasti; Suverenitet koji je, uz stanovništvo, teritorij i pravni poredak, jedno od bitnih obilježja države; Unutrašnji suverenitet koji znači da je država najviša vlast na svom teritoriju te da raspolaže moći kakvu nema nijedna druga društvena organizacija ni pojedinac; Vanjski suverenitet koji znači da je država neovisna i ravnopravna u odnosima s drugim državama.

Za razliku od svojih prethodnika, Vučić sve radi po uputama zlog "oca nacije'' Dobrice Ćosića i njegovog Memoranduma 2 - mirnim putem, politikom, diplomatijom i lobiranjem. Ovaj lažni mirotvorac, zapravo je lider koji svoju političku retoriku gradi na tobožnjem pomirenju dok istovremeno suštinski veliča genocidnu politiku Slobodana Miloševića, dokazanu u brojnim presudama Tribunala u Hagu.

Na ovo je nedavno ukazao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović podsjetivši Vućića da se Srbija u Dejtonu obavezala da će u potpunosti poštovati suverenitet BiH.

"Vrijeme je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prestane izbjegavati riječ suverenitet i počne konkretno poštovati suverenitet države BiH", rekao je Bećirović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo