13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 13°C

29.04.2024 / 23:24 Svijet - Državni sekretar

Blinken: Hamas prepreka svom narodu i prekidu vatre

Blinken: Hamas prepreka svom narodu i prekidu vatre
Foto: X
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken rekao je da je Hamas jedina stvar koja stoji između naroda Gaze i prekida vatre.

Blinken je govorio na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Saudijskoj Arabiji, uoči pregovora koji se smatraju posljednjom šansom za sporazum prije nego što Izrael otpočne kopnenu invaziju na Rafah.

Istakao je kako se nada da će Hamas donijeti pravu odluku, a to je prihvatanje sporazuma o "trajnom prekidu vatre od 40 dana". Blinken je to nazvao "velikodušnim sporazumom".

Inače, riječ je o novom sporazumu koji je predložio Egipat i koji poziva grupu da oslobodi čak 33 taoca otetih iz Izraela u zamjenu za prekid vatre, rekla su to za CNN dva izvora.

Najnoviji prijedlog, koji je Izrael pomogao u izradi, ali na koji se nije u potpunosti složio, postavljen je u dvije faze, od kojih prva poziva na oslobađanje 20 do 33 taoca tokom nekoliko sedmica u zamjenu za pauzu i oslobađanje palestinskih zatvorenika. Druga faza je ono što su izvori opisali kao "obnova održivog mira", tokom koje bi preostali taoci, zarobljeni izraelski vojnici i tijela talaca bili razmijenjeni za još palestinskih zatvorenika.

Odgovor Yahya Sinwara, vođe Hamasa u Gazi, očekuje se, najvjerovatnije, u naredna 24 sata.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo