19°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 24°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 16:40 Svijet - Prvomajski neredi

Njemačka policija pojačava pripravnost u slučaju 'antisemitskih parola' i 'podrške terorizmu'

Njemačka policija pojačava pripravnost u slučaju 'antisemitskih parola' i 'podrške terorizmu'
Foto: Ilustracija
Policija u Njemačkoj, posebno u Berlinu, očekuje zbog bliskoistočnog sukoba veće nerede od uobičajenih tokom prvomajskih protesta, saopćeno je danas.

"Policija mora energično reagovati na pojavu nasilja, stvaranja nereda i izvikivanja antisemitskih parola", rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser, prenosi HINA.

Reagovat će se, najavljeno je, i na svako veličanje terorizma, u što spada i podrška Hamasu, kao i na parole koje "negiraju pravo Izraela na egzistenciju" poput poruke "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna".
 
U Berlinu su, prema mišljenju policije, neke ovogodišnje prvomajske povorke, koje tradicionalno organizuju savezi sindikata, lijevih političkih organizacija i crkava, odabrale rute kroz dijelove grada pretežito naseljene Arapima, zbog čega se očekuje i priključenje propalestinskih protesta prvomajskim.

Predstavnik berlinske policije Benjamin Jendro je rekao kako je policija "dobro pripremljena" te je između ostalog ekipirana i grupa policajaca koji govore arapski i koji mogu prepoznati antisemitske parole. Policiji u Berlinu će u pomoć pristići i oko 5500 kolega iz čitave zemlje.

Njemačka ministrica Faeser se nakon islamističkih protesta prošlog vikenda u Hamburgu, na kojima se pozivalo na uspostavu šerijata u Njemačkoj i podršku Hamasu, nalazi pod pritiskom i primjedbama da nije pravovremeno reagovala kako bi zabranila te proteste.

S druge strane se očekuje da će posebno radikalno ljevičarske grupacije iskoristiti napetu situaciju oko propalestinskih protesta za obračun s policijom. Nasilni prvomajski protesti imaju dugu tradiciju, posebno u ljevičarskim utvrdama poput Berlina i Hamburga.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo