11°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

02.05.2024 / 11:14 Regija - Na zahtjev EPPO-a

U Hrvatskoj uhapšen bivši saradnik ministrice kulture: Primao mito?

U Hrvatskoj uhapšen bivši saradnik ministrice kulture: Primao mito?
Foto: Denis Derk / PIXSELL
Na zahtjev Ureda evropskog javnog tužitelja (EPPO) danas je uhapšen Davor Trupković, bivši pomoćnik Nine Obuljen, hrvatske ministrice kulture i medija, sada glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Trupković je bliski saradnik Obuljen.

Danas su uhapšeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo te bivši profesor na istom fakultetu Boško Pribičević. Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage, javlja Index.

Kako navode evropski tužioci, dekan i profesor s Geodezije su bliskom saradniku Nine Obuljen dali mito od 39,000 eura i pametni sat Apple Watch.
 
Istraga je pokazala da su dekan i profesor koristili dio tog novca za svoju korist, čime su priskrbili nepripadnu materijalnu korist sebi i drugima, i to u iznosu od najmanje 384.000 eura. Za opisano dogovoreno postupanje u više navrata su Trupkoviću kao mito predali iznos od najmanje 39.000,00 eura te pametni sat Apple Watch, u vrijednosti oko 370 eura.

Smatra se da je preplaćivanjem radova zbog prenapuhanih cijena nanesena šteta Državnom proračunu Republike Hrvatske od preko milion eura. Zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimki, te su poslove morale ponovno obavljati druge kompanije, što je dovelo do dodatnih troškova.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo