13°C
Mostar 16°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

05.05.2024 / 13:56 Regija - Hrvatska

Jandroković uvjeren da će iduće sedmice parlamentarna većina biti osigurana

Jandroković uvjeren da će iduće sedmice parlamentarna većina biti osigurana
Foto: Agencije
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u nedjelju napredak u pregovorima između HDZ-a i DP-a u sastavljanju parlamentarne većine te je uvjeren da će se idućih dana već znati koji će zastupnici biti u nju uključeni, a većina osigurana.

"U idućoj sedmici sve će biti jasnije i imat ćemo tačne brojke. Ali sasvim sigurno, većina će biti osigurana", izjavio je Jandroković u Bjelovaru, odgovarajući na novinarska pitanja o toku pregovora između HDZ-a i DP-a s ciljem osiguranja neophodnih 76 ruku za formiranje saborske većine.

Na pitanje hoće li i dalje SDSS biti dio većine, Jandroković odgovara da su glasači jasno poslali poruku koji smjer žele, ali i da će se i dalje nastaviti s politikom prema manjinama u smislu zaštite svih njihovih prava i programa, javila je Hina.

"Tu neće sasvim sigurno doći do promjene, a kako će se formirati parlamentarna većina, to ćemo dogovoriti u idućem stadiju", objasnio je Jandroković.

Na pitanje koliko se sigurno osjeća HDZ-ov pregovarački tim dok razgovara s predstavnicima stranke (DP) koju su optuživali za poticanje terorizma, Jandroković se ponovo vratio na ključnu poruku birača koji su, kaže, pokazali da žele DP, a ne žele lijeve političke stranke i predsjednika Republike.

"U proteklom je razdoblju bilo svakako pretjeranih izjava sa svih strana, ali dobili smo poruku od birača i držat ćemo se onoga što su nam poručili", izjavio je Jandroković.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo