21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 22°C

07.05.2024 / 18:57 Regija - Nevjerovatno

Pukovnik hrvatske vojske tjerao vojnike da mu grade kuću

Pukovnik hrvatske vojske tjerao vojnike da mu grade kuću

Na temelju kaznene prijave Pukovnije vojne policije vojske Hrvatske, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1982.) zbog kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Između ostalog, nalagao je podređenima da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće. Osim toga, i da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na gradilište, a za izvođenje radova koristili su mašine u vlasništvu vojske.

U radovima na njegovoj kući proveli su najmanje 1200 radnih sati za što im je MORH isplatio najmanje 15.564 eura. Službenim vozilima su i odlazili po građevinski materijal te ga dovozili na gradilište.

To nije jedino kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti za koje ga se tereti te je Uskok detalje objavio u saopćenju koje prenosimo u cijelosti:

"Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od 1. aprila 2021. do 31. augusta 2023. u Doljanima, kao komandant Podsredišta za skladištenje materijalne imovine Doljani (dalje: Podsredište), u sastavu Bojne za opskrbu Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga Republike Hrvatske, u nakani da se znatno nepripadno materijalno okoristi, u izvješćima i popisima djelatnika angažiranih na zadaćama održavanja i uništavanja ubojnih sredstava neistinito navodio da je obavljao te poslove te da je ostvario pravo na dodatak na platu.

Potom je okrivljenik navedene izvještaje i popise vlastoručno potpisivao i ovjeravao, na temelju čega mu je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske neosnovano isplatilo 259 dnevnih pirotehničkih dodataka u bruto iznosu od 15.042,28 eura, za koji iznos je oštećena Republika Hrvatska.

Nadalje se sumnja se da je okrivljenik u istom svojstvu, od aprila 2021. do kraja prosinca 2022. godine u Daruvaru i drugim mjestima u Hrvatskoj, u nakani da se nepripadno materijalno okoristi, nalagao podređenim djelatnim vojnim osobama i zaposlenicima Podsredišta da za vrijeme radnog vremena obavljaju građevinske i druge radove na izgradnji njegove kuće, da službenim vozilima prevoze građevinski materijal na gradilište te da prilikom izvođenja radova koriste strojeve u vlasništvu vojske. Oni su, postupajući po okrivljenikovom nalogu, obavili radove na njegovoj kući u trajanju od najmanje 1200 radnih sati, za što im je MORH isplatio najmanje 15.564,00 eura.

Osim toga su službenim teretnim vozilima vojske odlazili po građevinski materijal u trgovine u Zagrebu, Slavonskom Brodu i Daruvaru te ga dovozili na gradilište, za što su koristili gorivo kupljeno sredstvima MORH-a u iznosu od najmanje 389,53 eura. Na opisani način Republika Hrvatska oštećena je za najmanje 15.953,53 eura, dok je okrivljenik sebi pribavio nepripadnu materijalnu korist od najmanje 6.727,91 eura.

Također se sumnja da je okrivljenik, u istom svojstvu, od 4. do 6. augusta 2021. u Doljanima i Batinjanima, nakon što je proveden postupak spaljivanja otpisanog streljiva, u nakani da se nepripadno materijalno okoristi, prodao otpadni mesing trgovačkom društvu ovlaštenom za otkup sekundarnih sirovina za ukupno 1.480,40 eura i zadržao taj novac za sebe, čime je za navedeni iznos oštetio Republiku Hrvatsku

Uskok je sudcu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo