13°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

08.05.2024 / 10:04 Rat u Ukrajini - Kijev

Žestoki ruski napad raketama i dronovima na ukrajinsku infrastrukturu

Žestoki ruski napad raketama i dronovima na ukrajinsku infrastrukturu
Foto: Arhiv

Rusija je u srijedu ranio ujutro žestoko napala Ukrajinu raketama i dronovima.

- Na dan sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu, nacista Putin pokrenuo je veliki raketni napad na Ukrajinu - naveo je na mreži X ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je kazao da je "ispaljeno više od 50 raketa i više od 20 dronova tipa Shahed na infrastrukturu u Lavovskoj, Viničkoj, Kijevskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Zaporiškoj i Ivano-Frankovskoj oblasti", prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Sve hitne službe izašle su na teren i već rade na ublažavanju posljedica ruskog terora. Cijeli svijet mora razumjeti ko je ko. Svijet ne smije dati šansu novom nacizmu - objavio je Zelenski.

Novi ruski vazdušni udari bili su prvenstveno usmjereni na energetsku infrastrukturu širom zemlje, izvijestili su ukrajinski vojni i energetski zvaničnici.

Na meti su bili objekti za proizvodnju i prenos električne energije u Poltavskoj, Kirovogradskoj, Zaporiškoj, Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj i Viničkoj oblasti, naveo je na Telegramu ukrajinski ministar energetike, Herman Halušenko.

Ruski vazdušni napad je izazvao ozbiljnu štetu na opremi u tri termoelektrane, izvijestio je i DTEK, najveća ukrajinska privatna elektroenergetska firma.

U centralnoj Poltavskoj oblasti objekat energetske infrastrukture pogođen je u napadu dronom, koji je izazvao požar, napisao je na Telegramu guverner te oblasti, Filip Pronin. Prema preliminarnim informacijama, nije bilo povrijeđenih.

Guverneri Viničke i Zaporiške oblasti navode da su oštećeni kritični objekti civilne infrastrukture, ne dajući pojedinosti.

Sve rakete koje su ciljale Kijev su uništene, objavio je na Telegramu čelnik gradske vojne uprave, Serhij Popko. Dodao je da u napadu nije bilo veće štete ni povrijeđenih.

Rusija, koja je započela invaziju punog obima na Ukrajinu u februaru 2022., pokrenula je niz napada na ukrajinska elektroenergetska postrojenja posljednjih mjeseci. Moskva negira da je ciljala civile, ali kaže da je ukrajinski energetski sistem legitimna vojna meta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo