17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 17°C

09.05.2024 / 23:30 Techno & Nauka - Da bude jasno

TikTok će od sada obavještavati korisnike na AI sadržaj

TikTok će od sada obavještavati korisnike na AI sadržaj
Foto: Ilustracija

TikTok je danas najavio da odmah počinje sa automatskim označavanjem sadržaja koji je kreiran uz pomoć umjetne inteligencije, a koji je napravljen na drugim platformama.

"Naši korisnici i kreatori su toliko uzbuđeni zbog AI (umjetne inteligencije) i onoga što ona može učiniti za njihovu kreativnost i njihovu sposobnost da se povežu s publikom. I u isto vrijeme, želimo osigurati da ljudi razumiju šta je činjenica, a šta fikcija", rekao je Adam Presser, TikTok-ov šef za operacije i sigurnost za ABC News.

Ovo će učiniti implemetacijom tehnologije Content Credentials, koju su osnovali Microsoft i Adobe, što je otvoreni tehnički standard koji izdavačima, kreatorima i potrošačima pruža mogućnost da prate porijeklo različitih vrsta medija.

"Ovo je kao oznaka nutritivne vrijednosti za sadržaj. Ona vam govori šta se dogodilo na slici, gdje je snimljena, ko ju je napravio i izmjene koje su napravljene usput", objasnila je izvršna direktorica Adobe-ovog trusta Dana Rao ranije ove godine.

TikTok je rekao da uvođenje ove nove oznake počinje danas i da će se primjenjivati na sve korisnike širom svijeta u narednim sedmicama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo